Što je klizma

Što je klizma

Što je klizma i zašto se radi?

Klizma se može opisati kao postupak prilikom kojeg se uvodi fleksibilna rektalna sonda ili krater u debelo crijevo pacijenta s propisanom otopinom. Radi se onda kada je potrebno potaknuti pražnjenje crijeva. Po sadržaju i samom načinu primjene, danas razlikujemo visoku i nisku klizmu. Visoka traje oko desetak minuta, dok je niska gotova za svega pet minuta. Postupak se izvodi veoma polako i oprezno. Zašto se radi klizma? Navedeni postupak se radi kako bi se uklonila konstipacija, zatvor kod osobe. Može se izvoditi kod liječnika, ili se može obaviti samostalno kod kuće.

Kako se izvodi? Otopina koja se uvodi u debelo crijevo osobe je najčešće topla voda, no ona može biti pomiješana i s laktulozom, parafinom i glicerinom. Navedeno izaziva reakciju crijeva za pražnjenjem, te se u potpunosti čisti organizam. Postupak se može izvoditi u ambulanti ili doma, no preporučuje se savjetovanje sa stručnjakom kako ne bi došlo do mogućeg oštećenja crijeva. Postupak se provodi i kod odraslih i kod djece, a prije postupka je važno objasniti sami proces izvođenja i upoznati osobu s mogućim neugodnostima.

Kada se primjenjuje klizma?

Najčešće se klizma primjenjuje kada postoji potreba za kolonoskopijom, a pacijent osjeća da se nije u potpunosti očistio uz date laksative, laktuloze, purgative. Kada pacijent ide na kolonoskopiju, tada će klizma samo pomoći u odstranjivanju bilo kakve zaostale stolice u zadnjem dijelu debelog crijeva. Navedeni postupak se također može primijeniti i kod hitnih intervencija - kada dođe do pojave svježe krvi na rektumu. Koristi se i kod konstipacije koja traje više od 5 dana, ili u svrhu primanja ljekovitih klizmi kada postoji upala ili bolesti crijeva.

Po preporuci liječnika, ona se također može primijeniti kod operativnih zahvata kod abdomena, kao i prije porođaja. Davanje klizme često uključuje pražnjenje crijeva uz pomoć tople vode u koju se prema potrebi mogu staviti ostale tvari koje stimuliraju rad crijeva. Prije nego se krene u postupak izvođenja klizme, potrebno je s pacijentom pričati o njegovom zdravstvenom stanju. Ukoliko je osoba imala kirurški zahvat na rektumu, doživjela krvarenje, imala rane, ima izrasline - sve to zahtjeva dodatan oprez kod izvođenja klizme.

Kako se izvodi klizma?

Prije izvođenja klizme, liječnici su dužni pacijentu objasniti kako izgleda proces i što će zapravo osjetiti. Kako se izvodi klizma? Odrasli pacijenti će se staviti u Simsov položaj na samome lijevom boku gdje je koljeno pod kutem od 45 stupnjeva. Pacijent također može prigrliti oba i podići ih na prsa. Djeca će leći na leđa i noge podignuti uvis ili u stranu. Koljena također mogu povući prema prsima. Klizma se često opisuje kao neudoban proces koji može potrajati do 10 minuta. Da bi se dobilo na privatnosti, pacijent se pokriva ručnikom, zavjesom ili pokrivalom, dok je analna regija dostupna stručnjaku.

Privatnost će poboljšati udobnost, smanjiti osjećaj srama i stresa i sami liječnik će lakše izvesti postupak. Poželjno je da je pacijent što opušteniji kako bi se analno područje opustilo i kako bi ulazak bio manje bolan ili neugodan. Punjenje pacijenta će minimalizirati mogućnost ulaska zraka u sami probavni sustav i uklonit će se pojave abdominalnih grčeva. Što po završetku procesa? Pacijent može voditi normalan život uz moguće savjete kako se na prirodan način riješiti zatvora.


Tagovi: