Enkopreza – uzrok, simptomi, liječenje

Enkopreza - uzrok, simptomi, liječenje

Enkopreza - nekontrolirana defekacija

Enkopreza je poremećaj pri pražnjenju crijeva (uglavnom se odnosi na djecu) ako osoba voljno ili nevoljno vrši nuždu na (društveno) neprikladnim mjestima. Uzroci enkopreze mogu biti konstipacija ili kronični zatvor a koje je popraćeno jakim bolovima zbog kojih dijete može razviti odbojnost ili strah prema vršenju nužde, zatim uzrok može biti pogrešna prehrana s premalim unosom količine tekućine, vode i vlakana. Uzroci enkopreze mogu biti uzimanje lijekova koji izazivaju zatvor, zatim autizam, ADHD te anksioznost i depresija. Enkopreza može biti primarna i sekundarna.

Primarni oblik enkopreze se može javiti kod djeteta koje još nije uspostavilo kontrolu nad stolicom. Kod sekundarne enkopreze radi se o poremećaju kod djeteta koje je ranije imalo uspostavljenu kontrolu stolice barem tijekom šest mjeseci. Kod sekundarne enkopreze uzroci su najčešće emocionalni problemi i stres. Najvažnije je da se dijete ne osuđuje zbog takvih situacija, da roditelji, odgojitelji, liječnici itd. djetetu budu podrška, dijete se ne smije kažnjavati, osuđivati ili omalovažavati. Moglo bi se dogoditi da to izazove kod djeteta suprotan efekt od željenog da se riješi takav poremećaj, jer osuđivanjem djetetu se narušava samopoštovanje, dobiva negativne slike o sebi, osjećaj srama i anksioznosti. Bitno je da roditelji prenesu potrebne informacije o ovakvoj pojavi kod svog djeteta njegovim odgojiteljima kako bi znali pravilno reagirati ukoliko se pražnjenje crijeva ponovi npr. u vrtiću. Razlozi za nastanak ovog poremećaja mogu biti da dijete osjeća nelagodu pri korištenju toaleta na javnim mjestima, u vrtiću, školi i sl. ili npr. i zbog toga jer dijete ne želi prekinuti igru s vršnjacima pa ne stigne otići na toalet.

U težim slučajevima radi se o kompleksnijim psihološkim uzrocima. Za rješavanje poremećaja potrebno je potražiti liječničku pomoć, kako bi se isključili organski uzroci, a zatim i pomoć psihologa ili psihijatra. Djetetu je potrebno pružiti podršku, razumijevanje i ljubav, provoditi vrijeme s djetetom u zajedničkim opuštajućim aktivnostima. U nekim slučajevima dijete koje ima enkoprezu ima i poremećaj mokrenja odnosno enurezu. Pojava enkopreze kod odraslih može imati za uzrok uzimanje nekih lijekova, analne fisure, kod trudnica pritisak rastuće maternice, stenoza anusa, abdominalni tumor, multipla skleroza, hipotireoza, trovanje olovom ili živom.

Enkopreza - koji su simptomi i prevencija

Osnovni simptom enkopreze je ispuštanje stolice na neprikladnim mjestima. Ostali simptomi jesu zatvor stolice, bolna defekacija, smanjeni apetit, bol u trbuhu, moguće je istovremena pojava i enureze. Kod djece koja su uzrasta da to mogu razumjeti savjete potrebno je da roditelji objasne djetetu da se slične i iste stvari događaju ponekad i drugoj djeci ali i odraslima. Posebno je važno da dijete ima podršku od roditelja da zajedno riješe, odnosno i uz pomoć liječnika ovaj problem.

Prije posjeta liječnika ili psihologa, roditelji trebaju razgovarati s djetetom o tome gdje idu i što će se tamo dogoditi, da se djetetu ne bi dodatno potakao stres nego da se ide k liječniku kako bi on savjetom i pregledom prvo pomogao jer liječnik zna kako je pomogao drugoj djeci ili odraslima u istim situacijama. Također bitno je djetetu objasniti da je važno djetetovo sudjelovanje, a roditelji će pomoći da sve bude u redu, da su roditelji tu da pomognu. Može se s djetetom razgovarati o tome što roditelj npr. osjeća u tijelu prije nego što treba ići na toalet i sl.

Roditelji se trebaju brinuti o raznolikoj zdravoj prehrani svog djeteta, da dijete konzumira dovoljno voća, povrća, da pije dovoljno vode i tekućine jer najbolji način da se prevenira enkopreza je preveniranje zatvora. Važno je djetetu objasniti da je važno da ono obavlja redovito nuždu, nakon obroka ga poticati da ode na 5-10 minuta na toalet ali da mu se ne pravi stres od toga. Posebno je važno dijete poticati na fizičke aktivnosti, igru za svježem zraku, trčanje i sl. kako bi se i na taj način izbjegla odnosno također prevenirala enkopreza.

Enkopreza - dijagnosticiranje i liječenje poremećaja

Dijagnoza enkopreze obavlja se kod liječnika na temelju prijavljenih simptoma, anamneze i fizikalnog pregleda pacijenta. Kod fizičkog pregleda potrebno je ponekad da liječnik izvrši i pregled rektuma. Osim fizičkog pregleda kada je u pitanju enkopreza bitni su podaci o povijesti bolesti, učenju na toalet kod djece, navikama, ponašanju te o lijekovima koje eventualno uzima. Ponekad je potrebna rendgenska snimka trbuha. Kod liječenja enkopreze posebno je značajna psihološka procjena i traženje osnovnog emocionalnog uzroka problema.

Također liječnik će odmah propisati ili preporučiti proizvode za uklanjanje blokade stolice, odnosno za ublažavanje opstipacije (npr. laksative, čepiće). Savjetovati će vas o promjenama u načinu života koje mogu pomoći u načinu kako se liječi enkopreza odnosno da se što lakše prevlada problem. Vrlo je bitno ako su prisutni emocionalni uzroci problema, problemi ponašanja, psihološko savjetovanje roditelja i djeteta.

Važno je voditi brigu o raznovrsnoj i zdravoj prehrani s dovoljnim unosom vlakana, voća, povrća, žitarica i tekućina, eventualno povremeno davanje laksativa djetetu, učenje djeteta da je dobro da ide an toalet čim osjeti potrebu, a kod djeteta koje možda ima netoleranciju na kravlje mlijeko potrebno je smanjiti ili prestati s konzumiranjem mlijeka. Naročito je važno pohvaliti dijete za obavljenu nuždu ili barem za pokušaj ne stvarajući pritisak na dijete ako se nije uspjelo, dobro je dijete poticati na rješavanje problema ali opet nije dobro niti pretjerivanje da se nepotrebno i previše razgovori i ponašanje svode samo na problem enkopreze jer je važno da svi uključeni imaju strepljenja i realna očekivanja.


Tagovi: