Amenoreja – izostanak menstruacije – uzrok, simptomi, liječenje

Amenoreja - izostanak menstruacije - uzrok, simptomi, liječenje

Amenoreja - uzrok

Amenoreja je zdravstveno stanje u kojem dolazi do potpunog izostanka menstruacije odnosno do ekstremnog oblika oligomenoreje. Izostanak menstruacije je zapravo samo simptom, a ne kompletna bolest. Amenorejom se smatra kada nemate menstruaciju već 6 mjeseci. Također, amenoreja nije samo kada vam se prestane pojavljivati menstruacije, već se amenorejom smatra kada se kod djevojaka u dobi između 14. i 16. godine života ne pojavi njihova prva menstruacija. Izostanak menstruacije može biti nizom raznih stvari uzrokovana. Tokom života je normalno da će kod žena doći do prirodnog izostanka menstruacije zbog trudnoće, dojenja i menopauze. No, kod nekih žena može doći do izostanka menstruacije kao posljedica korištenja kontracepcijskih pilula, gdje treba 3 do 6 mjeseci da se ovulacija i menstruacija vrati u normalu. Također, zbog korištenje određenih lijekova može doći do izostanka ili kašnjenja menstruacije, te isto tako zbog stresa, niske tjelesne težine i pretjeranog vježbanja, te hormone neravnoteže i problema sa spolnim organom.

Amenoreja - simptomi

Amenoreja je sama po sebi simptom, i to uvijek bude simptom glavnog problema koji vam uzrokuje izostanak menstruacije. Kao što smo i ranije naveli, postoje razni čimbenici koji mogu dovesti do kašnjenja pa čak i gubitka menstruacije. Jedno je kada vam prirodno dođe do izostanka menstruacije zbog trudnoće i dojenja ili zbog menopauze. U takvim situacijama ne morate uopće paničariti jer je ti posve normalno, isto kao i kada vam zbog korištenja kontracepcijskih pilula vam se poremeti cijeli ciklus, pa treba vremena dok vam se i ovulacija i menstruacija ponovno vrati u normalno stanje. Za to trebate biti strpljivi i dati si vremena. Ujedno, stres kao i promjena vašeg rasporeda može uzrokovati da vam mjesečnica kasni i do 3 tjedna čak. No, kod drugih stvari kao što je posljedica nekih lijekova poput kemoterapijskih lijekova, antidepresiva, antipsihotika i lijekova za regulaciju vašeg krvnog tlaka mogu dovesti do pojave amenoreja. Ujedno, neki unutarnji problemi s organom ili hormonima, problemi sa prehranom i pretjerano vježbanje mogu isto tako dovesti do problema sa kašnjenjem pa čak i kompletnim izostankom menstruacije.

Amenoreja - liječenje

Amenoreja se može izliječiti te je moguće da ponovno ustabilite svoj ciklus i da vam se mjesečnica vrati. Liječenje amenoreja se provodi na način da se tretira primarni uzrok kašnjenja odnosno izostanka menstruacije. Ukoliko vam je uzrok stres i promjena rasporeda, tu jednostavno trebate dati vremena da se sve slegne, a najbolje vam je da se maknete od izvora stresa ako je moguće. Kod korištenja kontracepcijskih pilula isto tako morate dati vremena da se priviknete na njih kako bi vam se ciklus ponovno vratio u normalu. Kod slučaja poremećaja hrane kao što su anoreksija i bulimija, treba se djelovati na sami problem i pokušati potražiti profesionalnu pomoć. Kod amenoreje koja je uzrokovana hormonalnim poremećajem poput štitnjače ili hipofize, doktor vam može preporučiti lijek. Kod naporno zahtjevnih sportova kao što su balet, gimnastika ili trčanje je posve normalno da vam dolazi do izostanka menstruacije, te jedini način vam je da imate prilagođenu prehranu u kojem unosite vrijedne nutrijente koje su potrebne za normalni ciklus i da si podignete razinu masnoće u tijelu, ili da smanjite intenzitet vježbanja ako je moguće. Dok kod unutarnjih problema sa spolnim organom ako je primjerice prisutan tumor ili neka druga strukturna blokada, biti će potreban kirurški zahvat. Za normalni ciklus i prevenciju amenoreje je dobro da unosite dobre masnoće koje možete pronaći u avokadu, orašastim plodovima i sjemenka, omega 3, da unosite maca prah, sarsaparilla, ulje noćurke i čaj crvene maline.


Tagovi: