Maca prah – iskustva i djelovanje

Maca prah - iskustva i djelovanje

Što je Maca prah?

Maca prah je korijen koji pripada u skupini obitelji rotkvica i koji je uglavnom dostupan u obliku praha. On se inače uzgaja u planinama Perua, zbog čega se ovaj prah naziva još i peruanskim ginsengom. Kada se korijen mace pravilno osuši i uskladišti, on može trajati i do čak 7 godina. Poznato je da Maca prah ima svoje mnogobrojne prednosti i da se jako puno koristi kao dodatak prehrani.

Upravo iz tih razloga se sve više uzgaja ova bilja u Peruu zbog svoje visoke potražnje. Ona uglavnom raste na visokim nadmorskim visinama, između 2400 i 4400 metara. Maca se inače razmnožava sjemenom i ona krene klijati u roku od 5 dana, no za postizanje svoje zrelosti je potrebno 8 do 10 mjeseci. Maca, kao i svaki drugi dodatak prehrani, se uzima u normalnim, preporučenim količinama i ne smije se predozirati s njim jer može doći do neželjenih učinaka na vaše hormone.

Kako se koristi Maca prah?

Maca prah ima okus poput pržene zobi i može vam se na početku činiti čudnim okusom, ali se s vremenom naviknete na njegov okus. Naravno, sve ovisi o tome kako i s čime ga sve kombinirate. Prednosti kod uzimanja maca praha vam je to što je ona bogata s raznim vitaminima poput vitamina B, C i E. Također, ona obiluje s kalcijem, čak ga ima više nego mlijeko, te ujedno sadrži cink, željezo, magnezij, fosfor i razne aminokiseline. Ona se može staviti u smoothieju, salati, raznim pićima, u kuhanoj hrani te i u sokovima.

No, bitno je za napomenuti da se maca prah ne stavlja u vrućoj hrani jer inače ne budete ostvarili sve prednosti koji vam ovaj prah omogućuje. Maca se može jesti kao pečeni korijen ili se može osušiti, samljeti i spravljati ti ga kao kašu ili ga kao prah staviti u mlijeku ili u vodi i tako ga konzumirati. No, većina ga voli staviti u jogurt, kefiru ili u acidofilu jer tako ne osjetite njegov okus. Tokom dana možete macu konzumirati od 1 do 3 žlice, no možete i prema potrebi smanjiti dozu.

Kako djeluje Maca prah?

Maca prah sama po sebi nema štetne učinke, no jedino on utječe na hormone te je stoga bitno je pretjerati s njegovom konzumacijom kako ne bi imali negativne efekte. Maca prah vam pomaže kod ublažavanja znakova menopauze i drugih hormonalnih poremećaja, kod liječenja sterilnosti kod muškaraca jer im povećava i proizvodnju kao i pokretljivost spermija te im se tako povećava i spolna moć. Upravo zato neki nazivaju maca kao prirodnom Viagrom. Također, maca vam sprječava pojavu osteoporoze i rahitisa te ojačava imunološki sistem.

No, bitno je za reći da se maca ne smije konzumirati tokom perioda trudnoće i dojenja, te isto tako osobe koje imaju bolesti povezane s jetrom i žuči te koje imaju visoki krvni tlak bi se trebali posavjetovati sa svojim doktorom prije početka uzimanja mace praha. Maca će vašem tijelu pridonijeti s energijom, te isto tako povećati izdržljivost, plodnost, ublažiti kronični umor, menstrualne tegobe, smanjiti stres, hormonalne poremećaje tokom menopauze i pomoći kod neredovitih menstruacija. regulirati hormone u tijelu, poboljšati pamćenje, liječiti anemiju, zacijeliti rane, poboljšati zdravlje kostiju i zubi, spriječiti srčane bolesti i još mnogo toga.


Tagovi: