Alopecija areata – uzrok, simptomi i liječenje

Alopecija areata - uzrok, simptomi i liječenje

Što je alopecija areata

Razlozi za gubitak kose i njen loš izgled su brojni. Prije svega, treba uzeti u obzir normalan ciklus opadanja, nedostatak vitamina, genetsku predispoziciju, neadekvatno pranje, kemijska i mehanička oštećenja. Dakle, lako je prepoznati slabu, lomljivu kosu bez sjaja. No, razlozi opadanja nisu uvijek povezani s njegom, ponekad mogu biti posljedica nekog ozbiljnijeg stanja, poput alopecije areate.

Što uzrokuje ovo stanje? Alopecija areata je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose. Na njegov razvoj utječe nekoliko čimbenika, uključujući autoimunu zahvaćenost. Javlja se u 2% populacije, podjednako pogađa oba spola, a može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Karakterizira ga nagli gubitak kose na zaobljenim dijelovima glave, pri čemu je tjeme potpuno glatko. Alopecija areata može zahvatiti i druge dijelove tijela, obrve, ruke, noge. Može biti genetskog podrijetla, a većina ima obiteljsku povijest bolesti. Određeni čimbenici također mogu pogoršati ovo stanje, kao što su teški emocionalni stres, fizičke traume, infekcije i korištenje lijekova.

Alopecija areata, uzrok i simptomi

Kako se prepoznaje alopecija areata? Ova bolest počinje naglo i brzo napreduje, ali nije zarazna. Kod alopecije imunološki sustav napada zdrave stanice u tijelu, zahvaćajući folikule dlake, što zaustavlja daljnji rast kose i uzrokuje njen gubitak. Opadanje kose može se pojaviti na jednom ili više mjesta, ovisno o težini slučaja. Alopecija areata se dijeli na: alopecia areata incognita gdje je prisutno skupno razrjeđivanje, zatim ophiasis alopeciju gdje je prisutan gubitak kose u stražnjem dijelu vrata, alopecia totalis gdje kosa na tjemenu potpuno opada, alopecia universalis kada dlačice opadaju po cijelom tijelu.

Među najprepoznatljivijim simptomima je gubitak kose u krugovima. S druge strane, veličina zahvaćenog područja može varirati, dok u nekim slučajevima može biti u nekoliko regija. Postoji nekoliko razloga koji uzrokuju ovu bolest. Osim genetskog faktora koji je prisutan i do 45%, postoje i drugi uzroci, kao što su: alergijska stanja, lijekovi, stres, nedostatak željeza i cinka, hormonska reakcija nakon poroda, korištenje neadekvatnih kemikalija, hipertireoza, sistemski eritematozni lupus. Iako su zahvaćene sve dobne skupine, ljudi koji imaju alergije, rinitis i kožni ekcem skloni su pogoršanju.

Kako se liječi alopecija areata

Je li alopecija areata izlječiva? Kod nekih pacijenata ovo stanje spontano prolazi nakon nekoliko mjeseci, nakon čega kosa počinje ponovno rasti. Ali u nekim slučajevima dolazi do potpunog gubitka svih dlačica na tijelu, što se događa u 2% populacije. U procjeni se uzima u obzir gdje i u kojoj mjeri dolazi do opadanja kose, radi li se o genetskom čimbeniku koji je doveo do ovog stanja.

Budući da alopecija areata potječe od sistemskih čimbenika, dermatolog će utvrditi uzrok, nakon čega će započeti proces liječenja. Važno je reći da ne postoji način da se spriječi stanje alopecije areate, jer je uzrok vezan uz genetski čimbenik. Tretmani namijenjeni liječenju alopecije areate možda neće pomoći u okončanju ovog stanja, ali stimuliraju folikul na ponovni rast kose. Obično su učinkoviti kada su u pitanju blaži slučajevi. U tu svrhu koriste se injekcije kortikosteroida, koje su najčešći oblik liječenja. Zatim se primjenjuju posebna rješenja kao što su kreme i masti. Liječenje često može trajati, ovisno o pojedinačnom slučaju.


Tagovi: