Alergija na hranu – uzrok, simptomi, liječenje

Alergija na hranu - uzrok, simptomi, liječenje

Alergija na hranu bolest modernog doba

Da li je moderni čovjek postao preosjetljiv ili je moderni uzgoj ljudske hrane baziran na hiperprodukciji uz pomoć kemije i drugih dodataka za to kriv, stručnjaci se o tome još nisu usuglasili. Zna se samo da je alergija na hranu bolest modernog doba i to bolest za koju nema lijeka. Sve liječenje se svodi na izbjegavanje alergena, to jest namirnica koje vaše tijelo ne podnosi, a lista namirnica na koje neki ljudi imaju intoleranciju je sve duža.

Zna se da alergija na hranu, pogotovo ona neprepoznata mnogim ljudima komplicira i ugrožava život i potencijalno može završiti fatalno. Alergijsko oticanje lica i grla može dovesti do smrti od gušenja. Alergija je zapravo prejak imunološki odgovor na inače bezopasne namirnice i nejasno je kako do te "imunološke zabune" u tijelu dolazi. Istina alergije mogu biti blage, srednje teške pa sve do anafilaktičkog šoka. S alergijom na hranu se može normalno živjeti ako uzimate propisane lijekove i izbjegavate namirnice koje ne smijete jesti.

Alergija na hranu je uočena prvo kod orašastih plodova

Alergijske reakcije na hranu se dijele na dvije skupine, na toksične i netoksične. Toksična alergija se može dogoditi svakome tko pojede neku zaraženu hranu i to je obično jednokratna pojava, netoksične alergije se mogu odnositi na bilo koju namirnicu na koju vaše tijelo reagira intolerancijom. Alergija na hranu je uočena prvo kod orašastih plodova i proizvoda od od njih, a to je ujedno i naopasnija alergija jer vrlo brzo doolazi do burne alergijske reakcije i trebate hitnu pomoć.

Alergija na hranu stvarno može biti ubojita, česta je alergija na školjke, ali uglavno kod odraslih osoba. U dječjoj dobi su česte alergije na sve vrste životinjskog mlijeka (kravlje, ovčje, kozje), zbog intolerancije laktozu, no onda morate paziti i koji sladoled smije jesti vaše dijete, koje kremaste kolače i slično. Jednako je i s alergijom na jaja koja su skrivena u mnogim proizvodima. KOd alergija na soju neke proizvode morate izbjegavati, a neke ćete zbog procesa obrade sasvim bezopasno smjeti koristiti.

Alergija na hranu, celijakija i bezglutenska prehrana

Ima puno miješanih alergija, a stručnjaci razlikuju alergijsku reakciju na hranu od nepodnošenja neke hrane, kao i alergije na aditive u hrani. Alergija na hranu, celijakija i bezglutenska prehrana možda to malo bolje ilustriraju, jer je celijakija autoimuno stanje u kojem tijelo napada gluten i to je kronična bolest koju treba liječiti lijekovima uz bezglutensku prehranu. Alergija na gluten odnosno na pšenicu može biti prolazna pojava, barem kod djece, kod odraslih i to postaje trajno.

Alergija na hranu uvijek ima alternativu, ako ste alergični na pšenicu, na velik broj žitarica vjerojatno niste. Bezglutenska prehrana je u industriji hrane veliki izazov i stvara cijeli lanac bezglutenskih prehrambenih proizvoda. Ako ste alergični na više namirnica, morat ćete voditi dnevnik prehrane i prema dnevniku uvoditi eliminacijsku dijetu izbacujući jednu po jednu namirnicu koju ne smijete konzumirati. Antihistaminici i kratkotrajno uzimanje kortikosteroida se daju dok se ne utvrdidi na koje ste sve namirnice alergični i morate ih izbaciti iz prehrane.


Tagovi: