Akutni koronarni sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Akutni koronarni sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje akutni koronarni sindrom

Akutni koronarni sindrom je medicinska naziv za bolest koja uzrokuje naglo smanjenje protoka krvi do srce. Ova bolest se najčešće manifestira zbog akutnog začepljenja koronarne arterije, žile koja opskrbljuje krv srcu, a posljedice najčešće ovise o stupnju ove bolesti koja također može biti liječena ako se krene na vrijeme.

Akutni koronarni sindrom stanja koja se manifestiraju:

-infarkt srca

-nestabilnu anginu pectoris

Akutni koronarni sindrom vrlo često bude dijagnosticiran tek u bolnici a kao što smo ranije naveli izlječiv je ako je i dijagnoza pravovremena. Razvija se sporo te je u začetku nemoguće samostalno otkriti razvoj bolesti.

Nastaje tako da se plakovi nakupljaju u arterijama srca. Ti plakovi, koji se tvore od masnih naslaga, dovode do sužavanja arterija te samim time i otežaju protok krvi. Te nakupine se nazivaju ateroskleroza. To stanje znači da žile nisu elastične kao ranije zbog čega srce više ne može normalno raditi tj. pumpati dovoljno krvi s kisikom u ostatak tijela. Tada možete osjetiti bol u prsima ili je moguće da dođe do srčanog udara.

Akutni koronarni sindrom, najčešći simptomi

Veoma je bitno da se simptomi shvate ozbiljno i da se odmah traži liječnička pomoć. Neki od tih simptoma su: -Osjećaj topline, pritiska ili stezanja u trajanju od 15 minuta, -Bol na lijevoj nadlaktici ili čeljusti -Mučnina te povraćanje, -Bol u prsima, -Iznenadno znojenje, -Nemogućnost dolaska do zraka, kratkoća zraka, Kod srčanog udara simptomi mogu biti drugačiji ovisno o spolu, dobi te da li osoba ima još koju bolest uz akutni koronarni sindrom. Neki od simptoma koji su prisutni kod srčanog udara su: -Bol slična žgaravici, -Znojenje, -Vrtoglavica, -Nesvjestica -Veliki umor -Bolovi u trbuhu, -Osjećaj nelagode, nemira te prestrašenost. Akutni koronarni sindrom se većim dijelom manifestira kod muškog roda starijeg od 45 godina, iako dobna granica može biti i poprilično niža ako su u pitanju dijabetičari ili osobe s nekim drugim popratnim bolestima. Kako bi znali da se radi o ovoj bolesti potrebno je učiniti EKG 10 minuta od pojave simptoma. Infarkt se na EKG-u vidi u prvih 10 minuta te nam to može biti veoma bitan podatak za početak liječenja.

Kako se liječi akutni koronarni sindrom

Liječenje infarkta obavlja se u bolnici na intenzivnom dijelu. Cilj ovog liječenja je da se vrati protok krvi kroz začepljenu krvnu žilu, arteriju, te se tako tijelo može opskrbiti kisikom. Ako u bilo kojem trenutku posumnjate da imate akutni koronarni sindrom vrlo je bitno obratiti se liječniku koji vam u tom trenutku može prepisati neke od lijekova koji ublažavaju bolove te poboljšavaju protok krvi.

Neki od lijekova su:

  • Aspirin
  • Trombolitici
  • Nitroglicerin
  • Beta blokatori
  • Inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima
  • Blokatori angiotenzinskih receptora
  • Blokatori kalcijskih kanala
  • Lijekovi za snižavanje kolesterola

Ako lijekovi ne mogu pomoći kod liječenja, vrlo je vjerojatno da će vam liječnik preporučiti neki drugi postupak. Neki od mogućih postupaka su: -Angioplastika i stentiranje -Revaskularizacija miokarda Komplikacije koje može prouzročiti akutni koronarni sindrom su Električna disfunkcija. Ovu komplikaciju imaju gotovo svi bolesnici. Teže komplikacije koje mogu prouzročiti i smrt su: -Ventrikulska fibrilacija, -Ventrikulska tahikardija, -Tahikardija. Osobe koje su pretrpjele infarkt srca često može zadesiti zatajenje srca. Ruptura miokarda nije tako česta komplikacija te se manifestira kod 1% bolesnika ali je i odgovorna za veću smrtnost.

Tagovi: