Aktivni ugljen – što je, kako i kada se koristi

Ljepota i zdravlje

Aktivni ugljen - što je, kako i kada se koristi

Znate li što je aktivni ugljen i za što se koristi?

Za aktivni ugljen ste već vjerojatno čuli i sigurno se pitate koje su mu sve funkcije i kako vam može pomoći u svakodnevnom životu. Neki ga koriste za izbjeljivanje zubiju, a drugi ga koriste za uklanjanje toksina iz tijela. No krenimo redom. Tko je i kada uopće otkrio aktivni ugljen? Ova predivna kemijska supstanca koristi se već tisućama godina. Postoje nalazi da se u prvom svjetskom ratu ugljen koristio u plinskim maskama kako se vojnici ne bi otrovali. Njegova najvažnija uloga je svakako u medicini. Njegovo glavno i svakako najvažnije svojstvo je uklanjanje toksina iz tijela. On ima sposobnost apsorpcije toksina. Ako želite isprobati njegovu moć, probajte ga unijeti u tijelo nakon što ste imali koju čašicu više i nije vam najbolje. Vidjet ćete koliko će vam ova vrsta ugljena pomoći tako da veže sve loše tvari od alkohola uz sebe. Ovaj spoj u obliku tableta možete pronaći u gotovo svakoj ljekarni.

Kako koristiti aktivni ugljen?

Aktivni tj. medicinski ugljen ima prvenstvenu funkciju u oslobađanju toksina iz tijela u situacijama kada je to potrebno. Točnije, aktivni ugljen zbog svog kemijskog sastava sprječava gastrointestinalnu apsorpciju raznih toksina i lijekova. Time on sprječava da neželjeni toksini uđu u naš krvotok i uzrokuju neželjene posljedice. Točnije, aktivni ugljen služi za spašavanje slučaju predoziranja lijekovima poput aspirina, kokaina, morfina, opijuma i acetaminofena, zatim kod toksina iz pesticida, trovanja olovom, Merkurom i raznih drugih toksina. Ako vas zanima kako ga pravilno koristiti, vrlo važno je znati da ga je potrebno unijeti unutar prvog sata od konzumacije. Ipak, neke toksine ugljen ne može izbaciti iz tijela. Tako nije učinkovit za tvari poput alkohola, cijanida, željeza i litija, te nekih kiselina. Medicinski ugljen je korisno imati pri ruci jer ako se nađete i u situaciji u kojoj se netko otrovao. Vaša brza reakcija doslovno može raditi razliku između života i smrti, stoga svakako savjetujemo da medicinski ugljen uvijek imate pri ruci.

Kako koristiti aktivni ugljen protiv ugriza insekata

Ubodi insekata nisu ni malo ugodni, a ubodi pčela mogu biti čak i smrtonosni ako imate alergijsku reakciju. Ukoliko ste pretrpjeli kakav ubod, na mjesto gdje vas je insekt ubo, stavite topli oblog te malo aktivnog ugljena i kukuruznog škroba. Topli oblog i škrob će naime omogućiti bržu apsorpciju aktivnog ugljena a samim time i njegovo brže djelovanje. Takvi topli oblozi koji sadrže aktivni ugljen mogu pružiti pomoć čak i kod ugriza smrtonosnih životinja poput crne udovice. Naravno, u svakom od tih slučajeva je potrebno javiti se i liječniku. Ne šteti međutim u takvim slučajevima imati aktivni ugljen kod sebe te ga primijeniti neposredno nakon uboda i ugriza, bilo da se radi o zmiji, pauku, insektu i sl. U svakom slučaju vam tako nešto neće smetati a može vam potencijalno spasiti život. Ovaj predivan medicinski spoj možete nabaviti u ljekarni, stoga ne trebate odugovlačiti već odmah nabavite količinu koju smatrate da vam je potrebna!

Tagovi: