Kada počinju mučnine u trudnoći

Kada počinju mučnine u trudnoći

Trudničke mučnine su toliko česte da pogađaju skoro 80 % trudnica, a onih 20 % sretnica ni ne znaju koliko su sretne. Mučnine u trudnoći su često prvi simptom trudnoće, mogu biti blage i kratkotrajne, a mogu toliko iscrpljivati trudnicu da mora završiti na infuziji. MOgu biti samo jutarnje mučnine, mogu se javljati i tijekom dana povremeno, a mogu biti samo reakcija na neku određenu hranu ičini se da više pogađaju mršave žene od onih punašnijih.

Nitko točno ne zna zašto nastaju mučnine u trudnoći, zna se da za njih nema lijeka, zna se da počinju oko 6 tjedna trudnoće, a kulminiraju u devetom tjednu trudnoće, no neke žene ih imaju cijelu trudnoću, no na sreću to su rijetki slučajevi. Većina stručnjaka smatra da hormonske promjene u prvom tromjesečju trudnoće na neki način provociraju i trudničke mučnine. Kod većine žena jutarnje mučnine prestaju nakon 14 tjedna trudnoće, kod nekih teko oko 22 tjedna trudnoće.

Neke trudnice će imati samo osjećaj mučnine i na tome će stati, neke odmah povraćaju, neke pate od vrtoglavica, neke imaju odbojnost prema nekim vrstama hrane, nekima i pomisao na tu hranu izaziva povraćanje. Mučnine u trudnoći nisu kod svih trudnica iste i ne mogu ni biti, jer je to individualno, fiziološki i navikama uvjetovano. Ako trudnica gubi na tjelesnoj težini, a stalno povraćanje dovodi do dehidracije i opće slabosti, mora se javiti svom liječniku.

Generacije trudnica pokušavaju same sebi olakšati mučnine u trudnoći, neke uzimaju vitamin B6, ali dozu moraju dogovoriti sa svojim liječnikom. Đumbir se tradicionalno smatra sredstvom protiv povraćanja, možete ga koristiti u jelima ili žvakati korijen. Prejedanje može pojačavati mučnine, pa je bolje jesti češće kroz dan, više manjih obroka. Svakako treba izbjegavati aromatičnu, prezačinjenu i premasnu hranu, jer su mirisi često okidač za povraćanje. Trudnica se dok traju mučnine treba više odmarati i uzimati dovoljno tekućine da izbjegne dehidraciju.

Trudničke mučnine se vrlo rijetko javljaju prvi put tek nakon 14 tjedna trudnoće. Ako vam se jave prve mučnine u trudnoći kada kod ostalih već prestaju, znači da to ima veze sa vašom anatomijom, veličinom i položajem bebe koja vas možda gura baš u želudac ili crijeva, a to se može vidjeti i na ultrazvuku. Ideja da trudničke mučnine zapravo štite fetus od toksina je malo nategnuta, nije istražena i ničim konkretnim potkrijepljena, a što je onda s gubitkom apetita.

Mnogo je mitova i zabluda vezanih uz mučnine u trudnoći. Izjave da trudnica ima negativan stav prema trudnoći će je samo zbuniti i uplašiti. Emotivno stanje može otežavati i pojačavati mučnine, no pitanje je je li ono uzrok ili posljedica iscrpljenosti. Zna se da trudničke mučnine kod višeplodnih trudnoća mogu biti jače izražene, pa čak i duže trajati, kao i kod trudnica koje su i prije trudnoće imale želučanih i probavnih tegoba.


Tagovi: