Akne u odrasloj dobi – uzrok, simptomi, liječenje

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni
Akne u odrasloj dobi - uzrok, simptomi, liječenje

Akne u odrasloj dobi kad im više vrijeme nije

Akne u svakoj dobi spadaju u kožne i spolne bolesti, ali najčešće prate pubertet i odrastanjem i biološkim sazrijevanjem posve nestaju. No jedan dio populacije, češće žene pojavljuju se i akne u odrasloj dobi kad im više vrijeme nije mogu ukazivati na hormonalne promjene, masnu kožu u kombinaciji sa bakterijama koje žive na koži i začepljenje lojnica zbog pojačane proizvodnje sebuma. Često ih ljudi dovode u vezu sa higijenom koja baš i nije kriva za to.

Akne u odrasloj dobi su sve vrste prištića koji se pojavljuju nakon navršene dvadesete godine života, a uroci su im isti kao i u tinejdžerskoj dobi. Često je to samo nastavak iz pubertetskog razdoblja, nikada se nisu ni prestale pojavljivati. Takve bubuljice se nazivaju perzistentne akne, započnu se pojavljivati u pubertetu i nastave se i dalje pojavljivati u odrasloj dobi. Mogu se pojavljivati na licu, ali i na leđima i ostalim dijelovima kože, a liječiti ih treba zbog nastanka ožiljaka.

Akne u odrasloj dobi kao recidiv iz puberteta

Akne povratnice ili relapsne akne su svi prištići koji se u odraslih osoba pojavljuju kada ste već odavno zaboravili sve tinejdžerske bubuljice. Pa ipak, akne u odrasloj dobi kao recidiv iz puberteta bi bila točna dijagnoza jer njihovo novo pojavljivanje pokreću isti uzroci. U liječenju pomažu kortikosteroidne masti lokalno, a kod jako upaljenih akni su ponekada potrebni i antibiotici, ali bilo kakve terapijske postupke je najbolje raditi u proljeće ili jesen i kloniti se sunčanja.

Akne u odrasloj dobi u akutnom stanju trebaju pregledati i dermatolog i endokrinolog da bi se odredila adekvatna terapija. Glavni okidači su stres i hormonalna neravnoteža, ali treba održavati i redovitu higijenu, pažljivo birati neagresivnu kozmetiku, a ako već imate mitesere, ožiljke ili mrlje od prištića razmislite o pilinzima, iglicama, mezoterapiji ili laserskim tretmanima i čuvajte se sunca i solarija. Premasna i preslatka hrana također mogu biti krivci, a higijenska preporuka je nikada nemojte zaspati sa šminkom na licu.

Kasne akne u odrasloj dobi koje se pojavljuju prvi put

Iako su bubuljice skoro redovita pojava u pubertetu, ipak ih ne dobivaju baš svi tinejdžeri. Zato se kasne akne u odrasloj dobi koje se pojavljuju prvi put u svim odraslim dobnim skupinama smatraju kasnim kod onih osoba koje ih u pubertetu nisu imali. Kasne akne se mogu pojaviti čak i u starosti. I ove akne mogu biti u obliku crnih mitesera, tvrdih ispupčenih tvorbi ili gnojnih prištića i nikako se ne preporučuje ručno istiskivanje.

Akne u odrasloj dobi mogu biti vezane uz menstrualna razdoblja, oporavak nakon trudnoće i poroda, zbog prekida uzimanja oralne kontracepcije, zbog predmenopauze ili mogu pratiti cijelu menopauzu, zbog stresa, pretjeranog sunčanja ili prečestog korištenja solarija. No, pojava bubuljica kod odraslih može biti i genetski uvjetovana. Čak i neki lijekovi mogu prouzročiti nastanak akni. Akne prate i neke bolesti kao što su policistični jajnici, dijabetes. Statistike kažu da se akne kod odraslih pojavljuju sada već kod svake četvrte žene.


Tagovi:

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni