Policistični jajnici – simptomi, uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Policistični jajnici - simptomi, uzroci i liječenje

Policistični jajnici u modernom dobu kompliciraju život sve većem broju žena

Znanost još nije objasnila što točno uzrokuje policistični sindrom u građi i funkcioniranju ženskih jajnika koji je velik problem jer uzrokuje neredovite i često vrlo bolne menstrualne cikluse, otežava začeće, komplicira trudnoću, a zna i sam porod biti rizičan. Policistični jajnici se obično prepoznaju već u pubertetu, od prve menstruacije, a mlade djevojke uz bolne i neredovite menstruacije mogu imati loš ten, sklonost bubuljicama, sklonost dlakavosti po licu, trbuhu i glavobolje. Važno je na vrijeme prepoznati problem i pratiti stanje jer je ovaj sindrom jedan od glavnih krivaca za neplodnost.

Policistični jajnici u modernom dobu kompliciraju život sve većem broju žena, dovoljna je i samo jedna cista u tijelu da smeta, agrozdaste ciste jajnika su ozbiljni problem koji zahtijeva često koordinirano liječenje ginekologa i endokrinologa da bi se spolni hormoni u tijelu žene koliko toliko uravnotežili. Ovaj sindrom zagorčava život i zdravim ženama, a dijabetičarima se on pogoršava, a može dovesti i do raka.

Policistični jajnici, istina je da nema lijeka, ali ima pomoći

Ovo neugodno, bolno i ne baš bezopasno stanje ženskog tijela je za medicinu još jedna velika zagonetka i izazov. Do pomoći ovim ženama se dolazi nekim zaobilaznim putevima. Zbog neredovitih, bolnih i neurednih menstruacija su češće izložene opasnosti neželjenih i neplaniranih trudnoća i zbog toga im ginekolog prepiše kontracepciju, što u praksi pokazuje djelotvoran učinak i na policistnost jajnika jer kontraceptivni lijekovi dovode tijelo u hormonalnu ravnotežu. Policistični jajnici, istina je da nema lijeka, ali ima pomoći, pravog lijeka nema jer je pravi uzrok ovog stanja još nepoznat, ali spoznaja da kontracepcija ipak ublažava ovo stanje, znači da ipak ima pomoći.

No, ako žena planira trudnoću, mora prekinuti uzimanje kontracepcije da bi omogućila prirodnu ovulaciju i željeno začeće. Policistični jajnici i trudnoća nose u sebi rizike i takve trudnice se vrlo pažljivo prate. Ženama sa policističnim sindromom se posebno savjetuje zdrava prehrana, kretanje ili redovito vježbanje i održavanje kontrolirane tjelesne težine.

Policistični jajnici

Promjene u ženskom tijelu koje se hrve sa policističnim sindromom mogu biti tihe, blage i skoro neprimjetne, ali mogu u ženinom životu činiti i dramatične promjene, od pojačane dlakavosti, upornih bubuljica do fizičke deformacije tijela. Svakako su najdramatičniji učinci ili posljedice ovog stanja; neplodnost, rizične trudnoće koje mogu biti patološke ili obolijevanje od dijabetesa ili raka. Policistični jajnici “zbunjuju” žensko tijelo jer tijekom menstrualnog ciklusa proizvode više muških nego ženskih hormona, što totalno remeti hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Kontracepcijske pilule smiruju taj naopaki hormonalni urnebes i privremeno dovode hormone u tijelo. Ponekada trudnoća i porod donekle ublaže to stanje, ali to nije redovito pravilo u koje se može pouzdati. Policistični jajnici će biti problem sve dok se ne otkrije njihov uzrok, tada će se i moći ciljano i uspješno liječiti. Zabrinjava što je taj poremećaj u novim, mladim generacijama žena sve učestaliji iako će to možda ubrzati znanstvena istraživanja i nalaženje lijeka.

Tagovi: