Actrapid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Actrapid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Actrapid i djelovanje lijeka

Lijek Actrapid se primjenjuje u obliku otopine za injekciju te je njegova namjena za liječenje šećerne bolesti kod kojih je potrebno dozirati inzulin. Liječnik određuje individualne doze prema potrebama pacijenta te će se lijek koristiti samostalno ili u kombinaciji s inzulinom prije obroka ili kod međuobroka.

Ovaj se lijek može primjenjivati kod starijih osoba, no kod osoba koje imaju oštećenja jetre i bubrega može postojati smanjena potreba za inzulinom te je kod takvih osoba potreban dodatan oprez i kontinuirano praćenje razine glukoze i kod ovih osoba će liječnik prilagoditi dozu lijeka Actrapid.

Lijek se primjenjuje injekcijom u trbušnu stijenku, gluteus, bedro ili u deltoidno područje, no potrebno je mijenjati mjesta uboda kako ne bi došlo do reakcije na koži ili u potkožnom tkivu. Injekciju je potrebno držati minimalno 6 sekundi kako bi se cijela doza aplicirala, te da se otopina apsorbirala u tijelo. Nakon apliciranja injekcije potrebno je u roku tridesetak minuta uzeti obrok koji sadrži ugljikohidrate kako bi lijek efikasno djelovao.

Lijek Actrapid i nuspojave

Nuspojave u terapiji lijekom Actrapid su moguće u obliku poremećaja imunološkog sustava pa se mogu pojaviti urtikarije i osipi, ali i alergijske reakcije pa čak i anafilaktičke reakcije. Mogući su i poremećaji živčanog sustava u obliku bolnih neuropatija, te poremećaji metabolizma i poremećaji prehrane, te se vrlo često javlja hipoglikemija koja može biti i vrlo opasna jer teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i konvulzija koje dovode do oštećenja mozga, pa čak i smrti.

Nuspojave koje se javljaju u terapiji lijekom Actrapid su i poremećaji na koži i potkožnom tkivu jer na mjestu apliciranja injekcije dolazi do lipodistrofije i kožne amiloidoze, stoga se i preporučuje mijenjanje mjesta uboda injekcijom. Poremećaji oka kao nuspojava može nastupiti poremećaj refrakcije, te dijabetička retinopatija.

Nuspojave koje se mogu pojaviti su i reakcije na mjestu apliciranja ukoliko se injekcija aplicira stalno na istom mjestu, pa može doći do edema i značajnih oticanja, no ukoliko se uz to pojavi i osip, crvenilo, te se reakcija počne širiti svakako postoji sumnja da se radi o alergijskoj reakciji prije nego kožnoj reakciji.

Terapijska iskustva s lijekom Actrapid

Iskustva osoba koje su na terapiji lijekom Actrapid su uglavnom pozitivna jer ovaj se lijek primjenjuje samostalno, ali se može i kombinirati s drugim lijekovima koji su namijenjeni za liječenje šećerne bolesti. Nuspojave koje se javljaju različite su kod svakog tko je na terapiji lijekom Actrapid jer je intenzitet bolesti različit i svaki organizam različito reagira na lijekove.

Međutim, osobe koje su se predozirale lijekom mogu svojim iskustvom potvrditi da je kod nekih došlo do ozbiljnih komplikacija jer se kod predoziranja može razviti hipoglikemija od blažeg do najtežeg oblika. Kod blažih oblika hipoglikemije stanje se može regulirati glukozom ili namirnicama koje sadrže šećer, no kod težih oblika hipoglikemije je potrebno potražiti hitnu liječničku pomoć jer osoba može ostati bez svijesti, može doći do konvulzija, pa čak i smrti.

Kod osoba koje imaju poremećaj u radu jetre i bubrega potreban je poseban nadzor glukoze u krvi češće nego kod drugih osoba koje su na terapiji ovim lijekom te o tome informirati liječnika. Liječnik izdaje ovaj lijek na recept i nije ga moguće nabaviti u ljekarni bez recepta, a što je najvažnije liječnik propisuje doze prema individualnom slučaju.


Tagovi: