Što kad padne šećer

Što kad padne šećer

Nizak šećer u krvi

Nizak šećer u krvi se može pojaviti kod svake osobe koja je i savršenog zdravlja ako nije jela nekoliko sati. Tijelo javlja određenim simptomima poput gladi, vrtoglavice da mu nedostaje energije i da mu je potrebna glukoza koju dobiva iz hrane kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Stanje u kojem je niska razina šećera u krvi se naziva hipoglikemija koja se javlja čak i kod zdravih osoba koje nemaju dijabetes.

Kada niste jeli nekoliko sati možete osjetiti drhtavicu, pa čak i vrtoglavicu, uz glad znat ćete da trebate nešto pojesti jer vam je nizak šećer u krvi. To ne mora biti pun obrok, no dovoljno je da uzmete neko voće ili orašaste plodove. Naročito ako ste na poslu dan ranije pripremite voće ili orašaste plodove kako biste izdržali do ručka na poslu, a ujutro svakako pojedite prvi obrok prije nego izađete iz kuće.

Mnogi rade grešku pa prvi obrok preskaču i odlaze na posao ili u školu natašte, pa u takvoj situaciji nije ni čudno da padne razina šećera u krvi. Ljudsko tijelo tokom dana treba barem tri obroka koja ne moraju biti obimna, ali trebaju biti hranjiva kako bi se tijelo opskrbilo potrebnim hranjivim tvarima. Unos tekućina u tijelo je izuzetno važan, pa ne zaborvite konzumirati najbolje vodu tokom dana.

Nizak šećer kod dijabetičara

Nizak šećer u krvi kod dijabetičara može biti vrlo opasno stanje i komplikacija koja se javlja uslijed kombinacije lijekova za dijabetes, teških infekcija, te nedovoljnog unosa kalorija tokom dana u organizam.

Osobe koje imaju dijabetes moraju tokom dana imati i više od tri obroka upravo kako im se uslijed trošenja lijekova za reguliranje šećera u krvi ne bi dogodila hipoglikemija. Uzroci zbog kojih dijabetičari mogu imati nizak šećer u krvi nije samo prevelika doza lijeka i inzulina, već to može biti i preskočen obrok kojeg dijabetičar nije uzeo na vrijeme, ali i pojačana tjelesna aktivnost i konzumacija alkohola.

Dijabetičari znaju prepoznati znakove stanja hipoglikemija jer se kod njih mogu pojaviti vrlo naglo da ne stignu ni reagirati, pa osim gladi, drhtanja i vrtoglavica, dijabetičar može osjetiti i ubrzan rad srca, probleme u govoru, smetnje kod vida, a i potištenost. Moguće je da se osoba osjeća i ponaša kao da je pijana ili drogiranja, a u najgorim slučajevima može izgubiti svijest i pasti u komu što može biti opasno i za život.

Simptomi koji ukazuju na nizak šećer

Uz navedene simptome koje kod dijabetičara mogu nastati kad padne šećer i nastupi hipoglikemija do teških komplikacija kao što je koma, čak i zdrave osobe imaju određene simptome koje mogu prepoznati u situaciji niske razine šećera u krvi.

Zdrava osoba koja nema dijabetes kad padne šećer u krvi može uz glad osjetiti i drhtavicu. Vrtoglavica je jači simptom koji će se pojaviti kod niske razine šećera u krvi i predstavlja opasnije stanje naročito ako vam se događa često kada ne jedete na vrijeme, pa provjerite kolika vam je razina šećera u krvi kroz krvnu sliku. Moguće je da će se pojaviti i znojenje, ali i glavobolja ako nastavite ignorirati glad.

Osjećaj umora i pospanosti, zbunjenost i anksioznost su svakako simptomi koje ne bi smjeli zanemarivati kada preskačete obroke i trebate razmisliti o tome da li je za vaše zdravlje dobro ako nadalje nastavite preskakati obroke uz ovakve simptome. Briga o zdravom tijelu ovisi o pravilnoj prehrani i dovoljnoj tjelesnoj aktivnosti, stoga ne preskačite obroke jer kada vam tijelo nešto signalizira postoji za to dobar razlog.


Tagovi: