Kako kuhati kvinoju

Što je kvinoja i kako kuhati kvinoju?
Kvinoja je tisućama godina bila glavna prehrambena namirnica u andskim krajevima Južne Amerike. Porijeklo vuče iz područja današnjeg Perua i Bolivije. To je biljka koja se uzgaja radi svojih jestivih sjemenki. Kvinoja, iako nalikuje na žitaricu, zapravo pripada skupini pseudožitarica, biljaka koje se ne ubrajaju u prave žitarice, ali se na sličan način konzumiraju. Ono što kvinoju čini posebnom jest njezin izniman nutritivni profil. Sadrži visok udio proteina, uključujući svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini idealnim izborom za vegetarijance i vegane. Osim toga, bogata je vlaknima, željezom, magnezijem, manganom i vitaminima skupine B. Kvinoja dolazi u nekoliko varijanti, među kojima su najčešće bijela, crvena i crna kvinoja. Svaka vrsta ima nešto drugačiji okus i teksturu. Bijela kvinoja je najmekša i najbrže se kuha, dok su crvena i crna nešto tvrđe i zadržavaju više čvrstoće nakon kuhanja. Ako se pitate kako kuhati kvinoju, ponajprije se teebate upoznati s ovom namirnicom, pravilnom pripremom i kuhanjem. U nastavku ćemo vam otkriti upute kako kuhati kvinoju.
Kako pripremiti i kako kuhati kvinoju?
Prije nego što vam otkrijemo kako kuhati kvinoju, bitno je pravilno pripremiti kvinoju. Površine kvinoje je prirodnim gorkim spojem zvanim saponin. Saponin služi kao prirodni pesticid i štiti biljku od ptica i insekata, no u prehrani može ostaviti neugodan, gorak okus ako se kvinoja ne opere prije kuhanja. Stoga je prvi korak u pripremi kvinoje temeljito ispiranje pod mlazom hladne vode. Najbolje je upotrijebiti gusto sito i trljati zrna među prstima dok voda ne postane bistra. Što se tiče kako kuhati kvinoju, bitno je pripaziti na omjer kvinoje i vode. Standardni omjer je dvije šalice vode na jednu šalicu kvinoje, iako se taj omjer može blago prilagoditi ovisno o željenoj teksturi. Ako želite da kvinoja bude rahla i lagana, držite se omjera 2: 1. Za kremastiju i mekaniju teksturu može se koristiti nešto više vode. Pripremljena kvinoja spremna je za kuhanje, ali je možete prije toga nakratko prepržiti na suhoj tavi kako biste pojačali njezin orašasti okus. Uz to, kvinoju možete kuhati ne samo u vodi, već i u temeljcu od povrća ili mesa s malo začina kako biste obogatili okus kvinoje.
Način kako kuhati kvinoju
Kada je kvinoja isprana i pravilno pripremljena, slijede upute kako kuhati kvinoju. U veliki lonac dodajte kvinoju, vodu (ili temeljac) te prstohvat soli, i neka se kuha na srednje jakoj vatri. Kada voda proključa, možete smanjiti vatru i poklopiti lonac. Kuhajte oko 15 minuta, odnosno dok kvinoja ne upije svu tekućinu. Ne miješajte tijekom kuhanja, kako ne biste narušili strukturu zrna. Nakon što je kuhana, ostavite kvinoju poklopljenu još 5 minuta da malo odstoji, a zatim je lagano prozračite vilicom kako bi postala rahla i mekana. Tijekom kuhanja kvinoja oslobađa svoju spiralnu klicu, odnosno tanak bijeli prsten koji se odvaja od središta zrna. To je znak da je kvinoja pravilno skuhana. Kvinoju možete isto tako pripremiti i u ekspres loncu ili na pari, ali klasična metoda na štednjaku ostaje najjednostavnija i najčešće korištena. Bitno je ne kuhati kvinoju predugo i ne koristiti previše vode. Prekuhana kvinoja gubi teksturu i može postati gnjecava, što nije poželjno u većini recepata. Kada jednom svladate osnovni recept kako kuhati kvinoju, možete ju onda prilagoditi raznim jelima.
Tagovi: