Kako kuhati tjesteninu

Kako kuhati tjesteninu

Što je tjestenina i kako kuhati tjesteninu?

Tjestenina je prehrambeni proizvod koji se izrađuje miješanjem brašna, obično od durum pšenice, s vodom, a ponekad i jajima. Nakon što se tijesto oblikuje u određeni oblik, ostavi se da se osuši ili se odmah stavi kuhati. Tjestenina je jedno od najuniverzalnijih jela na svijetu, s bogatom poviješću koja seže unatrag tisućama godina. Iako se ona povezuje s Italijom, gdje je usavršena i popularizirana, tjestenina ima korijene i u azijskoj kuhinji, a danas se priprema i konzumira diljem svijeta u raznim kulinarskim tradicijama. Tjestenina nije samo brza i jednostavna za pripremu, već je i izuzetno prilagodljiva. Može se kombinirati s bezbroj umaka, mesa, povrća i začina. Upravo zbog svoje svestranosti i pristupačnosti, tjestenina je nezaobilazan sastojak mnogih domaćinstava. No, unatoč jednostavnom sastavu, postoji razlika između prosječne i savršeno pripremljene tjestenine. Ključ leži u razumijevanju osnovnih koraka i pravilnog načina kako kuhati tjesteninu. U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako kuhati tjesteninu pravilno kako bi bila savršeno kuhana, ni prekuhana ni sirova, i spremna za daljnju pripremu.

Kako pripremiti i kako kuhati tjesteninu?

Prije nego objasnimo kako kuhati tjesteninu, potrebno ju je prvo pripremiti. Prvo, potrebno je odabrati odgovarajuću vrstu tjestenine, ovisno o receptu koji planirate pripremiti. Na primjer, špageti su idealni za lagane umake poput carbonare, dok se penne i rigatoni bolje slažu s gustim, mesnatim umacima koji se lako zadržavaju unutar šupljina tjestenine. Sušena tjestenina ima dulji rok trajanja i čvršću strukturu, dok je svježa tjestenina mekša i kuha se znatno brže. Drugi važan korak prije kuhanja je pravilna količina vode i posuđa. Kako bi se tjestenina ravnomjerno skuhala i da se ne bi lijepila, potrebno je koristiti veliki lonac i dovoljno vode, na 100 grama tjestenine ide litra vode. Vodu je potrebno dobro posoliti jer sol poboljšava okus tjestenine i pomaže u boljem zadržavanju okusa umaka nakon kuhanja. Sol se uvijek dodaje kada voda zakipi, neposredno prije nego što se tjestenina stavi u lonac. Nadalje, tjestenina se ne pere prije kuhanja, jer bi se ispiranjem uklonio prirodni škrob s površine, koji pomaže da se umak bolje zalijepi za tjesteninu. Jedino kada se preporučuje ispiranje tjestenine nakon kuhanja je u slučajevima kada se koristi za hladna jela, poput salate od tjestenine. U sljedećem dijelu ćemo objasniti kako kuhati tjesteninu.

Način kako kuhati tjesteninu

Sam proces kuhanja tjestenine jednostavan je, ali postoji nekoliko pravila kako kuhati tjesteninu kako bi rezultat bio besprijekoran. Nakon što voda zakipi i posoli se, tjestenina se dodaje u lonac i odmah lagano promiješa kako se ne bi zalijepila. Tijekom prvih nekoliko minuta kuhanja treba povremeno miješati jer upravo tada tjestenina ima najveću tendenciju lijepljenja. Vrijeme kuhanja varira ovisno o vrsti i debljini tjestenine. Većina proizvođača navodi preporučeno vrijeme kuhanja na pakiranju, ali najbolji način da se provjeri je li gotova jest kušanje. Tjestenina se kuha „al dente“, što na talijanskom znači „na zub“, što znači da trebate osjetiti lagani otpor prilikom žvakanja. To ne samo da pruža bolju teksturu već pomaže i u probavi. Kada je tjestenina gotova, treba je odmah procijediti, ali bez prekomjernog ispiranja jer, kao što je već spomenuto, škrob s površine pomaže umaku da se bolje poveže s tjesteninom. Ovo je najbolji i najjednostavniji način kako kuhati tjesteninu, jer će vam tako ispasti tjestenina savršena svaki put.


Tagovi: