Kako kuhati mlince

Što su mlinci i kako kuhati mlince?
Mlinci su tradicionalno hrvatsko i slovensko jelo koje se poslužuje kao prilog uz pečenja, posebice uz puricu s mlincima, jelo koje je sinonim za blagdanske i svečane stolove kontinentalne Hrvatske. Radi se o jednostavnom, ali iznimno ukusnom tijestu koje se peče, suši i potom kuha ili prelije juhom ili masnoćom kako bi omekšalo. U osnovi, mlinci su tanki komadi suhog tijesta, izrađeni od brašna, vode, soli i ponekad malo ulja ili jaja, koje se razvlači u tanke ploče, peče na ploči ili u pećnici i potom suši. Ukoliko se pitate kako kuhati mlince, potrebno je razumjeti da mlincu nisu klasična tjestenina, već su više kombinacija kruha i jufke. Priprema domaćih mlinca nije komplicirana. Dovoljno je zamijesiti tijesto, tanko ga razvaljati, peći na vrućoj ploči dok ne dobije mjehuriće i zlatnu boju te ga potom ostaviti da se potpuno osuši. Takvi mlinci mogu trajati i nekoliko tjedana biti u ostavi dok ih ne odlučite iskoristiti, bilo kuhanjem ili prelijevanjem tekućinom. U nastavku ćemo pojasniti kako kuhati mlince na pravi način kako bi bili mekani i aromatični.
Kako pripremiti i kako kuhati mlince?
Ako imate kod kuće gotove mlince, prvi korak u njihovoj pripremi je pravilno lomljenje na manje komade. Mlinci su krhki i lako pucaju, pa ih rukama prelomite na manje komade, ali ne trebaju biti savršeno pravilni. Sljedeći korak u procesu učenja kako kuhati mlince je njihovo kuhanje ili, bolje rečeno, blanširanje. Naime, mlince ne treba kuhati dugo, dovoljno je da ih se prelije kipućom vodom ili ih na kratko prokuhati na 30 do 60 sekundi kako bi omekšali, ali zadržali teksturu. Voda treba biti lagano posoljena, a mlinci se kuhaju u velikom loncu kako se ne bi zalijepili jedni za druge. Nakon kuhanja, treba ih je ocijediti i ostaviti kratko da odstoje prije nego što ih se začini ili prelije dodatnim sastojcima. U nekim krajevima Hrvatske se mlinci prelijevaju temeljcem od pečenja, najčešće od purice, piletine ili svinjetine, kako bi upili masnoću i arome mesa. U tom slučaju, nakon što su mlinci omekšali, stavite ih u vatrostalnu posudu ili plitku zdjelu i obilno ih zalijte s tekućinom pečenke. Potom mlince nakratko zapecite u pećnici ili ostavite poklopljene da upiju sve okuse. Oni tada postaju sočni, bogatog okusa i idealan prilog uz bilo koje mesno jelo. Bez obzira na način pripreme, bitno je znati kako kuhati mlince kako ne bi bili prekuhani.
Upute kako kuhati mlince
U završnoj fazi pripreme, nakon što su mlinci omekšani i začinjeni, vrijeme je za posluživanje. U hrvatskoj kulinarskoj tradiciji najpoznatija kombinacija je purica s mlincima, klasično blagdansko jelo koje se gotovo neizostavno poslužuje za Božić ili druge svečane prigode. U toj kombinaciji, mlinci se zalijevaju masnoćom i sokom od purice, te se često lagano zapeku kako bi bili istovremeno sočni i hrskavi. No, mlinci se mogu poslužiti i uz pile, pečenu svinjetinu, pa čak i uz povrće za vegetarijanske varijante. Ako se pitate kako kuhati mlince za takve prilike, osnovni koraci su isti iz prošlog dijela. Nakratko ih blanširajte, ocijedite i potom začinite prema potrebi, bilo maslacem, masnoćom od pečenja, soli, paprom ili svježim začinskim biljem. Drugi način na kako kuhati mlince je malo moderniji. U zadnje vrijeme je popularno pripremiti mlince u kombinaciji s umacima, primjerice s gljivama i vrhnjem, pestom ili čak s maslinovim uljem i češnjakom. U takvim varijantama će mlinci upiti umake i imati će zanimljiv okus. Mlince možete narezati na trakice i koristiti kao domaća zamjena za tjesteninu u raznim receptima. Međutim, pripazite da ih ne prekuhate te ih uvijek dobro ocijedite prije miješanja s drugim sastojcima.
Tagovi: