Kako napraviti špinat

Kako napraviti špinat

Saznajte kako napraviti špinat

Većina nas smo kao mala djeca jeli špinat, posebice onaj u kremastoj varijanti. Špinat je jedno od najpopularnijih jela, posebice u našem kraju, te većina voli ovo ukusno i jednostavno jelo. No, kako u današnjem svijetu većina nas vodi ubrzani tempo života, malo tko kuha konkretna jela te se većina odlučuje za brze varijante obroka, ne kako bi uživali u hrani već samo da nešto stave pod zub. Samo zato što imate krcati raspored te ste stalno u pokretu ne znači da ne možete se kvalitetno hraniti. Kako napraviti špinat zaista nije komplicirano, te ga gotovo svatko uz malo truda može napraviti. Osim što je špinat sam po sebi zdrav i hranjiv za naš organizam, ujedno je veoma zasitan, te nećezte kasnije navečer imati žudnju za hranom. Samo nastavite čitati dalje naš članaka te ćemo vam u nastavku otkriti kako napraviti špinat koji ćete voljeti i vi kao i vaša obitelj!

Kako napraviti špinat veoma jednostavno

U ovome dijelu ćemo vam otkriti jednostavni recept kako napraviti špinat u svojem klasičnom obliku. Prije nego što možete započeti pripremu jela, najprije morate pripremiti sve potrebne sastojke koji će vam biti potrebni za špinat.

Od sastojaka, trebati će vam:

  • 1 kg svježeg špinata
  • 30 g maslaca ili umjesto toga možete koristiti 3 jušne žlice ulja
  • 2 jušne žlice brašna
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 prstohvata soli
  • 0, 5 litre mlijeka

Kada ste prikupili sve potrebne sastojke, sada možete započeti pripremu jela:

  1. Prvo, trebate dobro oprati špinat kako ne bi ostalo na njemu prljavštine. Zatim, odstranite stabiljke te ih stavite u duboki lonac i prelijete ih s hladnom vodomte ih potom stavite kuhati. Kada zakuha voda, ostavite ga da prokuha oko 5/6 minuta te ih zatim dobro ocijedite i ostavite ih da se ohlade. Kada su se skroz ohladili možete ih nasjeckati s nožem.
  2. U dubokoj tavi zagrijete ulje ili stavite maslacan da se otopi, te potom dodajte brašno i pričekajte dok ne požuti te zatim maknite tavu s vatre. U tavu ubacite nasjekani češnjak, i zatim ubacite špinat te ga preliti sa polovicom mlijeka i stavite tavu natrag na vatru na srednjoj jačini. Kada se počinje sgušnjavati, dodajte drugu polovicu mlijeka, malo posolite, po želji možete dodati druge začine i kuhajte okvirnih 10-ak minuta.
  3. I gotovo je! Možete špinat poslužiti sa pire krumpirom i pečenim jajem na oku.

Evo, ovo je najjednostavniji način kako napraviti špinat. Čitatje dalje naš članak na portalu kuhaj.hr jer ćemo vam otkriti druge načine kako možete pripremiti špinat.

Kako napraviti špinat na više načina

Sada kada smo vam otkrili kako napraviti špinat, u ovome dijelu ćemo vam reći malo više o tome kako možete pripremiti špinat na druge načine. Iako mnogi povezuju špinat s onom verzijom u kremastoj varijanti, postoji mnogo drugih načina kako možete uključiti špinat u jelu, a da nije onaj klasični način. Zato ćemo vam donijeti nekoliko ideja kako napraviti špinat na drugačiji način:

  • Zlatne rolice sa svježim sirom i špinatom su vam odličan izbor ukoliko niste ljubitelj klasično špinata. Trebati će vam samo 200g svježeg sira, 375g svježeg sira, 500g tijesta za pizzu, 3 režnja češnjaka, 100g sezama, 1 jaje, malo maslinovog ulja te sol i papar. Razvljajte tijesto, stavite špinat koji ste prethodno sdinstali na tavi, te na to dodajte sir, začine i češnjak i zarolajte ih u valjak. Premažite s jajem, dodajte sezam po želji te pecite na 200 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Cannellone sa špinatom je jednako tako dobar izbor. Ovdje će vam trebati 14 tuba cannellona, 400g špinata, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 800g umaka od rajčice, maslinovo ulje, lovorov list, muškatni oraščić, bosiljak, 250g ricotte sira, 1 jaje, 4 jušne žlice parmezana te 250g mozzarelle. U tavi na ulju ubacite nasjeckani luk i češnjak, dodajte špinat te nakon pirjanja dodate muškatni oraščić, sol i papar. U drugom loncu dodate umak od rajčice, lovorov list i bosiljak te isto tako pirjajte oko 20 minuta dok se ne počne zgušnjavati. Izmiješajte ricottu, parmezan i jaje te dodajte začine koje želite, te tu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i s time napunite cannellone. Na dnu posude u kojoj ćete peči cannellone stavite umak od rajčice, te na to stavite cannellone, prelijte umakom i na vrh stavite narezane ploške mozzarelle, te ihg pecite oko 35 minuta.

Za kraj, dobar tek!


Tagovi: