Najbolji recept za domaće medenjake: Dok ih budete pekli zamirisat će cijela kuća, a što duže stoje ljepši su.

Hrana i piće

Najbolji recept za domaće medenjake: Dok ih budete pekli zamirisat će cijela kuća, a što duže stoje ljepši su.

Recept za najbolje domaće medenjake

Medenjaci su tradicionalna poslastica za vrijeme božićnih blagdana. Davnih dana, gotovo da je svaka domaćica imala vlastiti recept po kojemu bi kućanstvo zamirisalo. Domaći medenjaci su se najčešće čuvali u metalnim kutijicama kako bi bili što mekši i ukusniji i nakon pečenja. Da li postoji savršen recept za medenjake? Danas na internetu možemo pronaći brojne recepte za medenjake, no niti jedan se ne može uspoređivati sa sljedećim receptom. Od sastojaka vam je potrebno: 7 žlica meda, 7 žlica šećera, 2 jaja, 7 žlica mlijeka, 7 žlica ulja, 450 g brašna i 1 žličica sode bikarbone. Priprema je također jednostavna.

Slijedite sljedeće korake: U zdjeli pomiješajte med i šećer, zatim dodajte cijela jaja. Sve dobro sjedinite sa mutilicom. Nakon što se sastojci sjedine, dodajte ulje i brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom. Sve skupa je potrebno miješati dok ne dobijemo glatko tijesto. Rukama ćete odvajati tijesto koje ćete zatim oblikovati u kuglice po željenoj veličini. Kuglice ćete staviti na papir za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva do 12 minuta. Nakon što isključimo pećnicu, medenjaci bi u njoj trebali ostati još otprilike 5 minuta. Kada se ohlade, po želji ih možete posipati sa šećerom ili umočiti u čokoladu.

Kako je nastao recept za medenjake?

Zapisi o medenjacima mogu se pratiti do starog Rima. Povjesničari koji se bave tematikom hrane tvrde da je đumbir bio glavni začin u hrani i piću od davnina. Prvi medenjaci se u Europi pojavljuju u 11-om stoljeću, kada su križari sa sobom donijeli pikantniji kruh s Bliskog istoka. Đumbir se tada koristio kao svojstvo koje čuva kruh od brzog propadanja. Prema francuskim tvrdnjama, medenjaci su u Europu stigli 992 godine kada je ih je donio armenski redovnik Gregory Makar. Tijekom svog sedmogodišnjeg života u Francuskoj, Gregory pokazuje ostalim svećenicima i kršćanima kako se pripremaju medenjaci, i ovdje je prema vjerovanjima nastao prvi recept za medenjake.

Medenjaci su različite oblike poprimali u Njemačkoj u 13-om stoljeću. 1395 godine, Nürnberg postaje “Svjetska prijestolnica medenjaka” i ovdje se rađa priča tradicionalnog božićnog kolača. Tradicionalni recept za medenjake se sastoji od đumbira, cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i kardamoma – iako danas mnogi teže što jednostavnijoj pripremi. Zanimljivo je da su kroz povijest postajala i zanimanja poput pekara medenjaka kojima se profesija temeljila isključivo na izradi najboljih medenjaka. Medenjaci su se uglavnom pekli za Božić i Uskrs, i često su se darivali odraslima kao i djeci kao znak ljubavi i pažnje. Nekada su se medenjaci isto tako kupovali i dijelili u svatovima.

Da li postoji univerzalni recept za medenjake?

I dok je u početku postajao samo jedan recept za medenjake, kroz stoljeća su se razvile razne varijacije. Danas, gotovo da svaka zemlja ima svoji tradicionalni recept za medenjake. U Engleskoj medenjake povezujemo s tortom ili vrstom kolača koji je napravljen od đumbira. Parkin se može opisati kao mekša torta od medenjaka koja je napravljena od zobenih pahuljica, đumbira te meda. U SAD-u imamo gingerbread man koji je hrskava i suha varijanta medenjaka i imamo tortu od medenjaka koja je puno lakše i tradicionalno se radi u različitim oblicima.

U Njemačkoj prepoznajemo dva oblika medenjaka: Meki oblik ili Lebkuchen koji se tradicionalno prodaje po sajmovima. Tvrđi oblik se često naknadno ukrašava glazurom ili slatkišima i tradicionalno se jedu uz porto vino. Nordijske zemlje rade tanje varijante medenjaka koji se mogu jesti, ali i služiti kao ukrasi za bor. Švicarska donosi Biber, pravokutnu tortu od medenjaka koja sadrži preljev od marcipana. Nizozemska i Belgija imaju mekane te lomljive medenjake pod imenom Peperkoek koji se poslužuju za blagdanski doručak. Teško je navesti sve zemlje i njihove varijacije medenjaka, no jedno je sigurno – medenjaci su zaista postali neizostavan božićni kolač kojemu se svi veselimo!

Tagovi: