Trihineloza – uzrok, simptomi, liječenje

Trihineloza - uzrok, simptomi, liječenje

Trihineloza - uzrok

Trihineloza je vrsta infekcije koja je uzrokovana zbog crva. Crvi su vrsta parazita koji koriste ljudsko tijelo kako bi mogli ostati u životu i dalje se razmnožavati. Trihineloza se uglavnom javlja kod životinjamesožderima koji jedu sirovo meso, kao što su to medvjedi, morževi i lisice. Ona se stječe s jedenjem ličinki koje se nalaze u nedovoljno kuhanom ili sirovom mesu. Kada ljudi pojedu neko nedovoljno kuhano meso koje u sebi sadrži ličinke trihineloze, one se mogu u čovjekovom organizmu razviti u odraslog crva već nakon samo nekoliko tjedana Tada odrasli crvi potom dalje proizvode ličinke koje onda migriraju kroz razna tkiva, što uključuje i mišiće. To je jedna od najraširenijih bolesti u ruralnim dijelovima svijeta, te vrlo često pogađa turiste koji otiđu u slabo razvijenim državama u Aziji i Africi. Ona se može izliječiti s lijekovima, iako često liječenje nije potrebno. No ipak, puno je lakše spriječiti razvoj ove bolesti nego izliječiti ovo stanje.

Trihineloza - simptomi

Trihineloza pokazuje svoje prve simptome 2 do 7 dana nakon prvobitne infekcije. Ponajprije simptomi započinju u trbušnom dijelu, te se potom ostali simptomi pojavljuju tek tjedan dana i do čak 8 tjedana kasnije od infekcije. Koliko su ozbiljni i jaki simptomi, to ovisi o tome koliko se ličinki nalazimo u zaraženom mesu kojeg ste bili konzumirali. Ukoliko je bilo mali broj parazita u zaraženom mesu, tada će trihineloza biti blaža kao i njeni simptomi, te možda niti ne bude uzrokovalo puno simptoma. Ne, simptomi se razvijaju s umjernom ili čak teškom zarazom kako zaraza napreduje odnosno kako paraziti dalje migriraju kroz vaše tijelo. Prvi simptomi su uglavnom proljev i grčevi u želudcu. Nakon tjedan dana od prve infekcije, odrasli ženski crv će proizvesti ličinke koje potom prodiru u crijevnu stijenku, uđu u krvotok i potom se zakopaju u mišiće ili u neka druga tkiva. Ova invazija može kod čovjeka uzrokovati visoku tjelesnu temperaturu, slabost, osjetljivost na svjetlo glavobolju, konjunktivitis, oticanje kapaka ili lica, te bol u mišićima.

Trihineloza - liječenje

Trihineloza nije pretjerano ozbiljna bolest te se čovjek može od nje najnormalnije oporaviti. Već nakon nekoliko mjeseci se čovjek u potpunosti oporavi. No, osjećaj slabosti i umora, te bolovi i proljev mogu se protezati čak i do nekoliko mjeseci, a u nekim ekstremnim slučajevima čak i godinama kod nekih osoba. Simptomska trihineloza se može tretirati i izliječiti uz korištenje sljedećih lijekova, a to su vam antiparazitski lijekovi, lijekovi protiv bolova i kortikosteroidi. Antiparazitski lijekovi je prvi način kako možete se boriti protiv trihineloze, te je lijek najefektivniji ako se na vrijeme odnosno što prije otkrije da imate parazita u sebi. Lijekovi protiv bolova se propisuju ukoliko od simptoma osjećate bolove u mišićima, ali ujedno lijek može uništiti ličinke ukoliko se one nalaze u mišićima. Kortikosteroidi se uzimaju kako bi se kontrolirala upala tokom migracije ličinki jer neke ličinke puštaju kemikalije tokom migracije, kada umiru i kada su mrtve, te kod nekih osoba mogu uzrokovati alergijsku reakciju kod čovjeka.


Tagovi: