Što je trihineloza i kako se dobiva – simptomi i liječenje

Što je trihineloza i kako se dobiva - simptomi i liječenje

Trihineloza - uzrok

Trihineloza je infekcija čiji je drugi naziv za bolest sirovog mesa koji se, kao što i samo ime sugerira, pojavljuje nakon što ste konzumirali sirovo meso. Uzročnik ove bolesti odnosno infekcije je crv, a to su vam paraziti koji se služe tijelom kako bi mogli opstati i dalje se razmnožavati. Trihineloza se inače više pojavljuje kod životinja koje se hrane mesom, znači mesožderi poput lisica, medvjeda i morževa, koje jedu sirovo meso u kojemu se također nalaze ličinke koje uzrokuju ovu infekciju bolešću sirovog mesa.

Također, bolest sirovog mesa se može i kod ljudi dogoditi ukoliko jedu sirovo meso ili meso koje nije dovoljno kuhano, jer ono može sadržati ličinke trihineloze koje se kroz par tjedni razviju u odrasle crve i mogu vam početi se kretati i migrirati kroz vaše tijelo u razna tkiva što uključuje i mišiće. Ova bolest je česta u ruralnim dijelovima u svijetu, ali se može pojaviti i drugdje.

Trihineloza - simptomi

Trihineloza kao infekcija se pokazuje tek puno kasnije nakon što ste pokupili njenu zarazu. Prvi simptomi koji se pojavljuju nakon zaraze se mogu pojaviti već nakon 2 do 7 dana, i to su uglavnom trbušni simptomi, odnosno grčevi u trbuhu i proljev. No, ostali, malo ozbiljniji simptomi se mogu pojaviti nakon 1 do čak 8 tjedni od zaraze sa sirovim mesom. Intenzitet i ozbiljnosti simptoma bolesti sirovog mesa ovisi o tome koliko se ličinki nalazimo u zaraženom mesu kojeg ste konzumirali. Ukoliko nije bilo puno parazite u mesu, odnosno nije u vašem tijelu, tada ćete imati blaži oblik trihineloze i nećete imati njegove simptome.

Ozbiljnija trihineloza u kojemu imate veći broj parazita u tijelu kroz naredne tjedne zbog migriranje crva kroz vaše tijelo može vam uzrokovati sljedeće simptome, a to su vam visoka tjelesna temperatura, slabost, glavobolja, bol u mišićima, natečenost kapaka ili cijelog lica, konjunktivitis te osjetljivost na svjetlost.

Trihineloza - liječenje

Trihineloza nije ozbiljna bolest te ćete se naravno moći od nje oporaviti, ali vam zato može prouzrokovati probleme i nelagodu, te ujedno treba po par mjeseci dok se skroz ne oporavite od nje i vratite natrag u svoj uobičajeni ritam. U ponekim slučajevima osoba će moći imati i dalje probleme sa boli, proljevom, umorom i slabošću koje se može otezati i na dulji vremenski period. Trihineloza se uglavnom liječi kroz uzimanje preporučenih lijekova koje će vam pripisati vaš liječnik na temelju toga u kakvom ste stanju te koji oblik trihineloze imate.

Antiparazitski lijekovi su prvi način kako ćete se izliječiti od ove infekcije, posebice ako se u ranijoj fazi otprije bolest sirovog mesa jer će moći u brzom roku ga riješiti. Lijekovi protiv bolova su dobri ako je došlo do invazije na mišiće jer može suzbiti i uništiti ciste ličinki, te vam pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i umoru koji dolazi kao posljedični efekt. Još jedan lijek, kortikosteroidi, se koristi ako vam se dogodila alergijska reakcija koja uslijedi nakon što su vam crvi ušli u mišiće ili kada umiruća ili mrtva ličinka ispušta kemikalije u vaše mišiće, te vam potom ovaj lijek može pomoći u kontroliranju upale.


Tagovi: