Konjunktivitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Konjunktivitis uzroci

Konjunktivitis može biti uzrokovan ili bakterijama ili virusima, te su oba oblika konjunktivitisa zarazni i lako prenosivi između dva oka, ali i i na druge ljude putem zaraženih predmete poput ručnika i slično.

Glavni uzročnici bakterijskog konjunktivitisa su bakterije Chlamydia ili Moraxella, zatim Staphylococcus aureus ili pneumoniae, Haemophilus. Kod virusnog konjunktivitisa mogu biti razne vrste virusa koje pripadaju skupinama enterovirusa i adenovirusa. razlika je između bakterijskog i virusnog konjunktivitisa što se kod bakterijskog to uzrokuje nedovoljnom higijenom ili izostankom higijene, te se bakterije vrlo brzo i lako razmnožavaju.

Virusni konjunktivitis vrlo često dolazi uz prehlade i neke druge virusne infekcije poput vodenih kozica, rubeole, zaušnjaka, ospica i drugih virusnih zaraznih bolesti. Treba zapamtiti da se obje vrste konjunktivitisa vrlo lako mogu prenijeti na drugu osobu, te treba izbjegavati direktne kontakte i zajednički koristiti iste ručnike, jastučnice, maramice i slične predmete kojima vi se ova bolest mogla prenijeti na zdravu osobu, to uključuje i dodire rukama ili direktne dodire.

Konjunktivitis simptomi

Simptomi kod virusnog i bakterijskog konjunktivitisa su vrlo slični, kod oba se javlja crvenilo oka i suzenje očiju. Konjunktivitis simptomi se razlikuju jedino kod vrste iscjetka, kod virusnog konjunktivitisa iscjedak je vodenast, dok je kod bakterijskog iscjedak sluzast i žuto zelene boje.

Simptomi za konjunktivitis koji su zajednički i virusnom i bakterijskom su da kod oba postoji velika osjetljivost na svjetlost i da su oči jako nadražene, tom razlikom što se kod bakterijskog konjunktivitisa javlja uz nadraženost i pečenje i svrbež očiju što je potrebno izbjegavati i dodirivati oči rukama koje mogu još jače razbuktati upalu.

Kod virusnog konjunktivitisa će vidi biti zamućen, dok će kod bakterijskog vid biti pogoršan jer je sekret, odnosno iscjedak gušći nego kod virusnog konjunktivitisa. Bakterijski će upravo zbog gušćeg iscjetka uzrokovati da se tokom noći trepavice slijepe, te ću ujutro kapci biti slijepljeni i bit će teže otvoriti oči, nego kada se radi o virusnoj upali.

Konjunktivitis liječenje

Prvo se treba postaviti dijagnoza koja se radi uz pomoć brisa iz oka kako bi se ustanovilo o kakvoj vrsti konjunktivitisa se radi. Ukoliko se radi o bakterijskoj upali ustanovit će se koja je vrsta bakterija uzrokovala konjunktivitis. Uz uzimanje brisa liječnik može dijagnosticirati konjunktivitis uz pomoć posebne lampe.

Ukoliko se radi o bakterijskom konjunktivitisu liječnik će preporučiti antibiotske masti, antibiotske kapi za oči, te napitke za oralnu upotrebu ili tablete ukoliko se radi o jakoj upali. U roku od dva tjedna postiže se potpuno izlječenje bakterijskog konjunktivitisa od dana početka korištenja lijekova.

Kod liječenja virusnog konjunktivitisa ne koriste se antibiotski lijekovi, te u velikoj većini se ova vrsta konjunktivitisa povlači unutar sedam dana. Ukoliko se radi o težim oblicima konjunktivitisa čije trajanje može biti i tri tjedna, te će liječnik preporučiti kortikosteroide za liječenje, no sa ovim lijekovima treba biti na oprezu jer je njihova dugotrajna upotreba štetna za zdravlje i mogu se javiti nuspojave.

Tagovi: