Suzenje očiju – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:
  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa
Suzenje očiju - uzrok, simptomi, liječenje

Suzenje očiju - uzrok

Suzenje očiju pojava je koja je svima jako dobro poznata. Oči pune suza ljudi često prvenstveno povezuju sa emotivnom reakcijom na neki događaj ali činjenica je da postoje mnogobrojni uzroci koji mogu utjecati na to koliko će vam oči suziti. Za početak je bitno shvatiti koja je uopće funkcija suza. Naime, suze su nužne za ispravno funkcioniranje očiju. One održavaju vaše oči vlažnima, štite ih od presušivanja i pomažu vam otkloniti bilo kakve nečistoće koje su vam upale u oko. Suze imaju bitnu funkciju no ponekad se može dogoditi prekomjerno suzenje očiju. S ovim problemom najčešće se susreću starije osobe ili male bebe no može se dogoditi bez obzira na vašu dob. Najčešću uzroci prekomjerno suznih očiju su suhe oči, infekcija kao što je konjuktivitis, alergija ili reakcija na neku smetnju poput prašine, izloženost dimu, upala suznih kanala, strano tijelo u oku, fizička oštećenja. Neka od tipičnih uzroka su također umor ili prekomjerno gledanje u ekran.

Suzenje očiju - simptomi

Suzenje očiju može imati raznovrsne uzroke koji nisu uvijek očiti. Ako vam je nešto upalo u oko ili ste proveli cijeli dan naprežući oči pred ekranima, uzrok je u startu jasan i dovoljno će biti maknuti se od uzroka smetnje kako bi posljedice prestale. No postoje slučajevi kada nije jasno zašto vam oči suze, a tada je najbolje posjetiti oftalmologa kako bi dobili stručno mišljenje. Oči vam mogu imati probleme kao posljedica neke infekcije ili upale, a u tom slučaju vam je svakako potrebna liječnička pomoć kako ne bi došlo do većih komplikacija. Osnovni simptomi su samo suzenje očiju no druge stvari na koje bi trebali obratiti pozornost su peckanje ili bol na području očiju. Također obratite pozornost u kakvim situacijama dolazi do problema. Jesu li vam oči možda više suzne nakon što ste proveli neko vrijeme na hladnome ili u zadimljenoj prostoriji? Situacija vam može puno toga reći ali uvijek je najbolje obratiti se stručnjaku koji će vas pregledati.

Suzenje očiju - liječenje

Suzenje očiju u većini slučajeva nije ništa ozbiljno no to ne znači da bi se trebalo olako shvaćati. Ako je suzenje učestalo ili imate problema sa očima radi ozlijede, dugotrajne iritacije ili nastanka iscjetka iz suza, svakako se obratite liječniku. Tek tada možete sa sigurnosti znati u čemu je zapravo problem, a oftalmolog će vam moći postaviti dijagnozu i najbolju metodu liječenja za vaš slučaj. Ako liječnik ustvrdi da se radi o blažim problemima, vjerojatno će vam savjetovati da pokušate smanjiti doticaj sa uzrocima smetnje vašim očima. Primjerice, manje čitanja na slabom svjetlu, manje provođenje vremena pred ekranom ili nošenje adekvatne zaštitne opreme ako radite u prašnjavim uvjetima. Također vam može preporučiti korištenje kapi za oči koje mogu ublažiti ikakvu iritaciju. Ako je suzenje očiju nastalo kao rezultat neke infekcije, dobit ćete antibiotike koji vam mogu pomoći u kratkom roku riješiti se problema. U slučaju da je problem strano tijelo ili urasla trepavica, specijalist vam može pomoći ukloniti ih. Koji god bio uzrok, odlazak oftalmologu može vam pomoći.


Tagovi:

motion free

Ocuvit - 100% učinkovit u potpori i zaštiti vida

Uz pomoći Ocuvit-a Vi:
  • Sačuvajte svoj vid
  • Smanjite intraokularni tlak
  • Otklonite rizik od opasnih bolesti
  • Oslobodite napetost očiju
  • Začtitite oči od dugotrajnog stresa