Curenje mokraće nakon mokrenja – uzrok, simptomi, liječenje

Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti
Curenje mokraće nakon mokrenja - uzrok, simptomi, liječenje

Stres kao okidač za curenje mokraće nakon mokrenja

Iako je inkontinencija ili nemogućnost zadržavanja mokraće i kontrole uriniranja problem vezan za stariju dob i kod muškaraca i kod žena, a i za neke bolesti, stres kao okidač za curenje mokraće nakon mokrenja se susreće od dječje dobi i može se ponavljati mnogo puta u životu. Koliko puta ste čuli rečenicu "upiškio sam se od straha" ili "upiškila sam se od smijeha", obje rečenice se odnose na napeta stanja, iako iz drugog razloga.

Stresna inkontinencija se može javiti i kao posljedica opetovanog snažnog kihanja ili kašljanja, napornog fizičkog rada, dizanje teških tereta, agresivnog vježbanja. Iako se prije fizičkih napora normalno pomokrite, čim se upregnete u zahtjevan ritam započinje curenje mokraće nakon mokrenja koje može biti posljedica slabog mjehura ili prevelikog pritiska u mjehuru, zato se to i zove tlačna inkontinencija. Stresna inkontinencija može biti posljedica porođaja, menopauze, operacije maternice (histerektomija) kod žena, bolesti prostate ili potpunog odstranjivanja prostate kod muškaraca.

Preaktivni mjehur kao uzrok za curenje mokraće nakon mokrenja

Ako vam se bez nekog vidljivog razloga iznenada pojavi nagon za mokrenjem iako ste malo prije došli iz toaleta, možda ste jeli voće i povrće bogato sokovima i šećerima, pili veću količinu vode ili jednostavno imate urgentnu ili hitnu inkontinenciju. Uz već nabrojane razloge, možda imate preaktivni mjehur kao uzrok za curenje mokraće nakon mokrenja koji se prebrzo puni, a tlak u njemu vas opet tjera na toalet i ako ne budete brzi ostavit ćete mokar trag za sobom.

Preaktivni mjehur često reagira na razne urinarne infekcije i izaziva curenje mokraće kod mokrenja kao signal da nešto ne valja. No može se javiti i kod moždanog udara, Parkinsonove bolesti ili kao simptom noćnog mokrenja ili noćne inkontinencije, kada se morate svaki čas dizati iz kreveta iako ste malo prije bili na toaletu, noćno curenje mokraće nakon mokrenja je također simptom možda nekih drugih bolesti ili oštećenja živaca no i neki lijekovi mogu biti uzrokom.

Curenje mokraće nakon mokrenja je najčešće miješanih uzroka

U klasifikaciji urinarnih disfunkcija se spominje prelijevajuća inkontinencija u kojoj se mjehur stalno puni, ali nikada dokraja ne isprazni, pa dolazi do prelijevanja koje stalno curka iz mjehura. Funkcionalna inkontinencija je spriječenost uriniranja za koju mogu biti različiti uzroci krivi, operacija ili nemogućnost dolaska do toaleta kod nepokretnih bolesnika. No, curenje mokraće nakon mokrenja je najčešće miješanih uzroka pa se zato i zove miješana inkontinencija, koja može ukazivati i na neke ozbiljne bolesti i stanja.

Inkontinencija ili curenje mokraće nakon mokrenja može biti ozbiljan problem u svakoj životnoj dobi, a upravo zbog te pojave je porasla prodaja ženskih dnevnih higijenskih uložaka, jer bi im život i svakodnevne obveze bile neizvedive bez njih. Muškarci su upravo zbog ovog problema počeli ranije odlaziti na redovne preglede prostate. Laboratorijske pretrage su nužne, a često i ultrazvučni pregledi mjehura. Bakterijske urinarne infekcije se liječe antibioticima, a sve druge urinarne infekcije prema nađenim uzrocima i preporukama urologa.


Tagovi:

Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti