Zvonjava u ušima – uzrok i liječenje

calminax

Audiovico - protiv zujanja u uhu

Jedinstvena formula Audiovico mijenja Vaš život
  • učinkovito likvidira zujanje u ušima
  • brzo obnavlja slušni sustav
  • poboljšava sluh za čak 85%
  • zaustavlja uznapredovali gubitak sluha
  • poboljšava memoriju i koncentraciju za 150%
  • osigurava dug i relaksirajući san
Zvonjava u ušima - uzrok i liječenje

Što je zvonjava u ušima ili tinitus?

Zvonjava u ušima ili tinitus možemo opisati kao šum u uhu, točnije dolazi do zvuka zujanja, zviždanja ili zvonjave. Navedeno stanje nije bolest, već je simptom koji može biti naznaka za neko drugo stanje ili bolest. Zvonjava u ušima može biti sasvim bezazlena, ali može biti i znak da patite od neke bolesti. Javlja se u jednom ili oba uha i zapravo je riječ o čestom problemu koji pogađa jednu u pet osoba. Često je navedeno iritantna pojava koja se često pojavljuje kao posljedica buke ili stresa i može se povući samo od sebe.

I dok u većini slučajeva ovo nije znak nekog ozbiljnijeg stanja, ono se može pogoršati s godinama, zato je bitno ukoliko patite od navedenog stanja dulje vremena da potražite uzrok problema. Danas razlikujemo subjektivni i objektivni tinitus koji može i ne mora biti sinkroniziran s radom srca. Subjektivni je osjet zvuka bez nekog zvučnog podražaja, čuje ga samo osoba koja pati od navedenog stanja. Objektivni je zaista rijedak i nastaje radi zvuka ili zvukova koji stvaraju strukture u blizini samog uha, ponekad je stanje glasno da može čuti i druga osoba.

Zvonjava u ušima uzroci

Ono što znamo da veliki broj raznih zdravstvenih stanja može uzrokovati ili pogoršati pojavu zvonjave u ušima. Nažalost u mnogim slučajevima ne otkriva se točan mehanizam nastanka. Najčešći uzrok za zvonjavu u ušima je oštećenje stanica samog unutarnjeg uha i ono je uzrokovano kroničnim zdravstvenim uvjetima kao ozljede ili stanja koja utječu na živce u uhu ili ušima. Zvonjava u ušima također može biti uzrokovana: Gubitkom sluha koje se pogoršava sa starenjem i pojavljuje se obično kod 60 te godine života.

Izloženost buci, razni glasni zvukovi mogu uzrokovati postepeni gubitak sluha. Dugotrajno izlaganje buci može uzrokovati trajno oštećenje u uhu, dok primjerice odlasci na koncertu često ostavi kratkotrajni osjećaj zvonjave u ušima koji prolazi. Blokada ušnog voska, naš vosak ili cerumen u uhu ima za ulogu štititi naš ušni kanal tako da zaustavi ulazak prljavštine i da spriječi nastanak bakterija. Nedovoljna higijena i nastanak prljavštine može dovesti do iritacije bubnjića i nastanka zvonjave u ušima.

Manje prisutni uzroci za zvonjavu u ušima su: Bolest ili poremećaj unutarnjeg uha, TMZ poremećaji, ozljede glave ili vrata, tumori glave ili vrata, grčenje mišića, ateroskleroza, visoki krvni tlak ili konzumacija određenih lijekova. Ukoliko je prisutna stalna a ne povremena zvonjava u ušima bitno je zatražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdio uzrok.

Zvonjava u ušima liječenje

Liječenje naravno ovisi o samome uzroku tinitusa. Liječenje tinitusa može biti primjena slušnog aparata, mogu biti aparati koji su konstruirani za stvaranje pozadinske buke ili pomoću raznih lijekova. Zvonjava u ušima se liječi nakon što se prvo utvrdi njen uzrok, ako je uzrok neko zdravstveno stanje tada će vaš liječnik poduzeti potrebne korake kako bi se smanjila zvonjava u ušima. Takvi koraci mogu uključivati: Uklanjanje ušnog voska, liječenje stanja krvnih žila, promjena lijekova koje konzumirate. Isto tako nekad liječnici prepisuju posebne lijekove koji uklanjaju zvonjavu u ušima.

Zvonjava se može ublažiti i redovitim vježbanjem koje pojačava cirkulaciju u cijelome tijelu i koje je općenito dobro za zdravlje. Ovdje se preporučuje biciklizam, trčanje, aerobne vježbe, brzo hodanje ili plivanje. Isto tako navedeno stanje se može pogoršati ako konzumirate previše kofeina ili ako vam smeta određeni podražaj. Električna stimulacija unutarnjeg uha se zadnjih godina pokazala kao super metoda ublažavanja zvonjave, ali ona je samo pogodna za gluhe bolesnike. Isto tako navedeno stanje možete probati liječiti prirodnim putem, za ovakav pristup liječenju najbolje je da se savjetujete s ljekarnikom u biljnoj ljekarni.


Tagovi:

calminax

Audiovico - protiv zujanja u uhu

Jedinstvena formula Audiovico mijenja Vaš život
  • učinkovito likvidira zujanje u ušima
  • brzo obnavlja slušni sustav
  • poboljšava sluh za čak 85%
  • zaustavlja uznapredovali gubitak sluha
  • poboljšava memoriju i koncentraciju za 150%
  • osigurava dug i relaksirajući san