Žuti nokti na nogama

Ljepota i zdravlje

Žuti nokti na nogama

Žuti nokti na nogama i što ih uzrokuje

Promjena boje nokta na nogama ima vrlo različite razloge. Ovisno o uzroku, žuti nokti na nogama mogu se pojaviti i uz druge simptome poput zadebljalih i lomljivih noktiju. Pazite na promjene – one mogu dati tragove o okidačima bolesti i liječenju. Žuti nokti na nogama često su posljedica gljivica na noktima ili bakterijske infekcije. U tom slučaju nokat je oštećen i zaražen već prije nego što konačno postane bez boje. To je popraćeno drugim simptomima: struktura nokta postaje deblja, počinje se drobiti i mrviti. Mogu se pojaviti i bol, crvenilo i upala noktiju.

Još neki od uzroka koji nemaju veze sa infekcijom jest lakiranje noktiju. Oni koji vole nositi nokte u boji na noktima na nogama često se moraju boriti sa žutom promjenom boje. Pigmenti u boji crvenog, narančastog ili zelenog laka za nokte mogu biti toliko intenzivni da prodiru u ploču nokta i uzrokuju ružno žutu boju. Sredstva sa srebrnim nitratom, poput onih koja se koriste za liječenje kurjih očiju ili bradavica, mogu uzrokovati žute nokte na nogama. Ova nuspojava potpuno je bezopasna za zdravlje. Određeni lijekovi također uzrokuju promjenu boje. Na primjer, tretmani poput kemoterapije mogu utjecati na izgled nokta.

Žuti nokti na nogama i kako ih liječiti

Način liječenja kada su u pitanju žuti nokti na nogama ovisi o uzroku. Ako se ne radi o bolesti ili infekciji, pomaže u pažljivo uklanjanju površinske promjene boje pomoću turpije za poliranje. Možete isprobati i kućne lijekove. Dokazano je da sok od limuna pomaže u uklanjanju ružnih mrlja na noktima. Da biste to učinili, iscijedite limun i skupite sok u zdjelu. Nakapajte pamučni štapić sokom i protrljajte ga nekoliko puta po noktu na nozi.

Soda bikarbona sadržana u prašku za pecivo smatra se prirodnim sredstvom za izbjeljivanje pa se stoga može koristiti za liječenje kada su problem žuti nokti na nogama. Da biste to učinili, pomiješajte malo sode bikarbone s vodom. Trebala bi nastati kremasta masa. Utrljajte smjesu na nokat i ostavite da djeluje nekoliko minuta.

Kako biste održali zdravlje noktiju, možete se osloniti na prehranu bogatu hranjivim tvarima. Posebno bi vitamin E trebao biti redovna stavka na jelovniku. Nalazi se u maslinovom ulju, orašastim plodovima, lososu, paprikama i bobicama, na primjer.

Žuti nokti na nogama i kako izbjeći njihovu promjenu boje

Kako biste spriječili da nastanu žuti nokti na nogama, počnite raditi na tome da živite na zdrav način života. Izbjegavajte nikotin i smanjite konzumaciju alkohola. Ne ulazite u saune i bazene bosi, kako biste spriječili gljivične infekcije. Operite ručnike, plahte i čarape na 60 stupnjeva.

Redoviti odlasci liječniku preporučuju se ako ste skloni problemima sa stopalima. Osim žutih noktiju na nogama, stručnjak također može liječiti i spriječiti višak žuljeva i uraslih noktiju, na primjer. Ako ne želite bez šarenog laka za nokte na nogama, trebate upotrijebiti bazni premaz. To štiti nokat i sprječava da pigmenti u boji prodru u ploču nokta. Tako se na učinkovit način izbjegavaju žuti nokti na nogama od lakiranja.

Pazite da imate odgovarajuće cipele: ne smiju biti preuske, ali niti preširoke. Nosite štikle što rjeđe i oslonite se na prozračne tkanine. Žuti nokat na nozi nije hitan medicinski problem, ali može biti znak da nešto nije u redu s noktom. Ako ne možete pripisati promjenu boje bezopasnom uzroku, ako imate simptome poput svrbeža ili ako nokat promijeni teksturu, trebate potražiti liječnički savjet.

Tagovi: