Žuti iscjedak prije menstruacije i u trudnoći

Žuti iscjedak prije menstruacije i u trudnoći

Žuti iscjedak kod žena

Vaginalni iscjedak je normalna pojava i ona je prisutna u rodnici, te njegova osobina i količina se mijenja o životnoj dobi žene odnosno djevojka, te se ujedno mijenjanju pod utjecajem hormona tokom ciklusa. Iscjedak je najoskudniji u pretpubertetno fazi i postmenopauzi, te je najobilniji u generativnoj dobi kod žene. Vaginalni iscjedak ima svoju svrhu, a to je da ona održava rodnicu čistom i zdravom.

Normalni iscjedak je obično mliječno ili posve bijele boje, te je bez mirisa i visoke viskoznosti. Ako se dogodi promjena, primjerice da postane žuti iscjedak, to može biti znak za zabrinutost i može predstavljati zdravstveni problem. Normalni iscjedak tokom ovulacije je obilan, mliječno bijele boje ili bude proziran te je elastičan, dok za vrijeme ciklusa je suši, gušći i bijele je boje. Ako se dogodi promjene boje primjerice da postane žuti iscjedak, ili da se promjeni gustoća to može upućivati na neko stanje ovisno o tome da li se to događa prije menstruacije ili u trudnoći.

Žuti iscjedak prije menstruacije

Normalni vaginalni iscjedak prije menstruacije kod zdravih žena je obično mliječno bijele boje ili je posve proziran, te je elastičan i obilan, posebice za vrijeme ovulacije, dok je tokom menstruacije gušći, oskudan i suši. Žuti iscjedak prije menstruacije može biti normalna pojava, ali isto tako može biti znak infekcije. Primjerice, zbog prehrane se može dogoditi ova promjena ako ste unijeli neke određene vitamine, i tada iscjedak može biti svijetlo žute boje, što je posve normalno i nema potrebe za panikom. No, ako žuti iscjedak bude tamnije nijanse ili bude zelenkaste boje, u tom slučaju se radi o nekim bakterijama ili čak je moguće da se radi o infekciji spolno prenosive bolesti.

Ukoliko uz pojavu žutog iscjetka se pojave i drugi simptomu poput boli, svrbeža, peckanja pri mokrenju, krvarenje, neugodni miris ili pak iscjetka siraste teksture, tada biste trebali posjetiti svojeg ginekologa kako bi napravio pregled i preporučio vam najbolju terapiju sukladno vašoj situaciji.

Žuti iscjedak u trudnoći

Tokom trudnoće je posve normalno da će imate pojačani iscjedak, a to je posljedica pojačane aktivnosti hormona gdje je povišena koncentracija progesterona koji se još naziva i čuvarom trudnoće. Tokom trudnoće normalni iscjedak je bijele boje do blijedo žuto boje, te je gust i mrvičast. Iscjedak ima zaštitnu ulogu, jer on ispire uz bakterije i mrtve stanice iz intimnog područja te tako sprječava šanse za pojavu upale.

Ukoliko se dogodi promjena kod iscjetka, primjerice da dođe do promjene boje i bude žuti iscjedak ili da se promjeni gustoća, ili bude popraćeno nekim drugim simptomima poput boli, peckanja, svrbeža i slično, tada se trebate odmah obratiti svome ginekologu. Žuti iscjedak se može pojaviti zbog razno raznih razloga, a neki od njih mogu biti zbog povišene razine estrogena, gljivične infekcije, bakterijske vaginoze, te u najgorem slučaju zbog spolno prenosive bolesti. Ovisno o stanju koje je dijagnosticirao ginekolog, prema tome će vam preporučiti terapiju i moguće lijekove. Bitno je da se njemu posavjetujete kako biste znali što je u pitanju i što biste trebali poduzeti. Bitno je da genitalno područje održavate suhim i čistim, te da izbjegavate usku odjeću i neprirodne materijale, kao i da pazite na unos šećera, ovo se sve posebice odnosi na period trudnoće.


Tagovi: