Znate li što znači skraćenica OK? Svaki dan ju u komunikaciji koristi cijeli svijet.

Znate li što znači skraćenica OK? Svaki dan ju u komunikaciji koristi cijeli svijet.

Koristimo je gotovo svakodnevno, često i bez razmišljanja o njezinoj povijesti ili značenju. No jeste li ikada zastali i zapitali se kako je ova skraćenica postala tako raširena i što zapravo znači?

OK je jedna od najrasprostranjenijih skraćenica u svijetu. Koristi se u gotovo svakom jeziku i kulturi, a njezino značenje gotovo je univerzalno - označava suglasnost, potvrdu ili odobrenje.

Iako se čini da je OK moderna skraćenica koja je nastala s razvojem interneta i mobilnih telefona, istina je nešto drugačija. Zapravo, porijeklo ove skraćenice seže u 19. stoljeće i Sjedinjene Američke Države.

Prvi put je riječ "OK" zabilježena 23. ožujka 1839. godine u novinama Boston Morning Post. Tada se koristila kao skraćenica za izraz "all correct" što na engleskom znači "sve je u redu". Naime, tada su se u Sjedinjenim Američkim Državama počeli koristiti različiti slengovi i skraćenice te je "OK" postao jedan od njih.

No, kako je "OK" postao tako popularan diljem svijeta? Za to zaslužan je američki predsjednik Martin Van Buren. Tijekom svoje predsjedničke kampanje 1840. godine, pristaše Van Burena koristile su skraćenicu "OK" kao kraticu za "Old Kinderhook", nadimak koji je Van Buren stekao zbog svog podrijetla iz Kinderhooka, gradića u saveznoj državi New York.

Kampanja nije uspjela, ali je skraćenica "OK" ostala u upotrebi i postepeno je postala dio svakodnevnog jezika.

Danas, skraćenica "OK" prisutna je u gotovo svakom jeziku i kulturi diljem svijeta. Bez obzira na to jeste li u Americi, Europi, Aziji ili bilo gdje drugdje, vjerojatno ćete čuti ili pročitati ovu skraćenicu barem nekoliko puta tijekom dana.

Stoga, iako možda niste znali, sada znate malo više o porijeklu i značenju ove popularne skraćenice. Sljedeći put kada je koristite, možda ćete se prisjetiti njezine zanimljive povijesti.


Tagovi: