Znakovi dolaska menstruacije

Ljepota i zdravlje

Znakovi dolaska menstruacije

Znakovi dolaska menstruacije prve u životu

Prva menstruacija u životu veliki je događaj svake djevojčice ili mlade djevojke. Vrlo vjerojatno je priča o prvoj menstruaciji prošla kroz tematiku sa majkom, sestrom, prijateljicama iz škole i prijateljicama sa neke slobodne aktivnosti. Kako je svaki čovijek različit, tako se i u djevojčica prva menstruacija javlja različito. Uobičajeno je da se znakovi dolaska menstruacije koja je prva u životu javljaju od 11-te do 13-te godine. međutim, taj period može biti i od 10-te do 16-te. Ukoliko se prva menstruacija ne pojavi u 16-toj godini potrebno je obratiti se ginekologu.

Korisna je informacija i kada je majka dobila svoju prvu menstruaciju jer vrlo vjerojatno će tako biti i kod kćeri. Sigurni znakovi dolaska menstruacije u djevojčica su rast grudi, pojava dlačica ispod pazuha i na intimnim dijelovima tijela, pojačano znojenje, prištići. Međutim, jedan od najsigurnijih znakova uz rasta grudi je vaginalni iscjedak.

Zasigurno po pojavi ovih prvih znakova, prva menstruacija neće doći sljedeći tjedan ili mjesec, ali je se kroz par mjeseci može očekivati. Zato je potrebno biti spremna i u torbi imati potreban pribor, najbolje higijenski uložak, maramice i rezervno donje rublje.

Znakovi dolaska menstruacije i kako si olakšati PMS

Znakovi dolaska menstruacije ili poznati PMS predmenstrualni sindrom su znakovi da se žensko tijelo priprema za svoj redovni mjesečni ciklus. Ovi simptomi su vrlo različiti u žena, a mogu se primijetiti na fizičkoj, emocionalnoj i psihičkoj razini. Velika većina žena u periodu prije dobivanja menstruacije osjeća promjene raspoloženja, bolove u grudima, pad koncentracije, nadutost u trbuhu, čak i grčeve. Sve su to normalni simptomi koje neke žene osjete u slabijem intenzitetu, dok druge to osjete u jačem intenzitetu.

Znakovi dolaska menstruacije posljedica su promjene spolnih hormona u tijelu žene, progesterona i estrogena, čija razina utječe na osjetljivost žena u ovom periodu tokom mjeseca. Djelovanje hormona direktno utječe na raspoloženje žene, koje može varirati od pretjerane osjetljivosti, tjeskobe, ljutnje, tuge, pa čak i depresije. Znanstvenici nisu uspjeli dokazati zašto žene različito proživljavaju ove simptome. Emocionalnu i psihičku osjetljivost možete ublažiti na način da u tim danima izbjegavate previše obaveza i stresne situacije ukoliko je to moguće.

Fizičke simptome kao što su grčevi i bolovi u trbuhu, osjetljivost grudi, nadutost abdomena možete ublažiti toplinom, samo nemojte pretjerivati jer previše topline će izazvati dodatno krvarenje. Jači grčevi se više javljaju u žena se neredovitim ciklusima pa će možda biti potrebno zbog boli popiti neku tabletu protiv bolova. Neredovite cikluse možete u dogovoru sa svojim ginekologom regulirati i hormonskim tabletama koje će ujednačiti vaš ciklus na 28 dana i period prije i za vrijeme menstruacije bit će vam manje bolan.

Znakovi dolaska menstruacije u zrelijoj dobi pred menopauzu

Znakovi dolaska menstruacije u zrelijoj dobi ili pred menopauzu ne razlikuju se puno od znakova koje ste imale kroz većinu svog života kada su vam menstruacije bile uredna mjesečna pojava.

Žena dođe u period kada jajnici više ne vrše svoju funkciju u proizvodnji hormona progesterona i estrogena, ne proizvode se jajašca i dolazi do povremenog ili stalnog izostanka menstruacije. Pojedine žene imaju redovne menstrualne cikluse, nakon čega nastupa period izostanka menstruacije na par mjeseci, pa ponovnog povrata menstruacije. Znakovi dolaska menstruacije u trenucima nakon izostanka iste žene u menopauzi, mogu biti poprilično jaki i bolni zbog perioda prekida ciklusa i pripreme tijela za novo razdoblje života.

U ovom periodu se kod žena osim naglih promjena raspoloženja javljaju i naleti vrućine i hladnoća, iznenada i bez upozorenja. Pojačano znojenje, bolnost u grudima također predstavljaju fizičke promjene kroz koje žena u ovom periodu svog života prolazi. Kao što ste kao djevojčica bili spremni za prvu menstruaciju i mjesecima u torbici nosili higijenski uložak i rezervni donji veš, tako i sada doskočite “valunzima” i znojenju: nabavite lepezu, vlažne maramice i obične maramice ionako su uvijek u torbi, te uvijek imajte rezervnu majicu ili odjeću da se možete presvući.

Tagovi: