Značenje i porijeklo prezimena ŽURA

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ŽURA: Odakle potječe?

Prezime ŽURA jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima svoju povijest i značenje. Prezime ŽURA potječe iz Slavonije, a ime ŽURA vjerojatno je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila brza ili žurna u svom radu ili kretanju. Prezime ŽURA nije često u Hrvatskoj, a najviše se pojavljuje u Slavoniji i Baranji.

Prema nekim izvorima, prezime ŽURA može biti izvedeno iz riječi “žuriti”, što bi značilo da su nositelji prezimena bili brzi u svom radu ili kretanju. Prezime ŽURA može se pronaći u različitim oblicima, poput ŽURAK, ŽURANOVIĆ, ŽURAVEL, ŽURKOVIĆ i slično.

Prema nekim genealoškim istraživanjima, prezime ŽURA potječe iz 19.

stoljeća, a prvi nositelji prezimena bili su seljaci i obrtnici. Prezime ŽURA može se pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali najviše se pojavljuje u Slavoniji i Baranji. Također, prezime ŽURA može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Ukratko, prezime ŽURA potječe iz Slavonije, a ime ŽURA vjerojatno je nastalo kao nadimak za osobu koja je bila brza ili žurna u svom radu ili kretanju. Prezime ŽURA nije često u Hrvatskoj, a najviše se pojavljuje u Slavoniji i Baranji. Prezime ŽURA može se pronaći u različitim oblicima, a prvi nositelji prezimena bili su seljaci i obrtnici.