Kako napraviti obiteljsko stablo – Porodično stablo

Kako napraviti obiteljsko stablo - Porodično stablo

Obiteljsko stablo je vaše drvo života

U ovom otuđenom i raseljenom svijetu sve više ljudi traži svoje korijene. Na internetu ima gotovih programa u koje možete unositi prikupljene podatke o svojoj obitelji, užoj i široj rodbini, nakon čega vam sustav izbacuje dovršeno porodično stablo. Obiteljsko stablo je vaše drvo života i danas već djecu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole odgajatelji i učitelji potiču da naprave svoje porodično stablo. Djeci je to zabavno raditi jer uglavnom crtaju članove svoje obitelji.

Za obiteljsko stablo trebate prvo prikupiti sve potrebne podatke i po mogućnosti i dokumente, fotografije ili crtane portrete. Pribavite rokovnik nalik registratoru ili slovima podijeljen rokovnik i sve zapisujte. Razgovarajte sa svojim roditeljima, djedovima, bakama, ujacima, ujnama, tetkama i tetcima, s bratićima i sestričnama. Prelistajte obiteljske kuharice u njima možete naići na puno informacija o svojim precima, jer su stare kuharice uz recepte zapisivale i druge stvari. Posjetite mjesnu crkvu, crkvene matice su čuvari najstarijih pisanih obiteljskih podataka, a možda ćete morati posjetiti i više crkava.

Možete prikupljati podatke za obiteljsko stablo i online putem

Ako je netko od vaših predaka bio istaknuti član zajednice, podatke o njemu možda nađete u mjesnoj biblioteci. No, možete prikupljati podatke za obiteljsko stablo i online putem, preko posebnih programa za genealogiju koji će pronaći i vaše najudaljenije rođake. Na ovakvim stranicama se trebate registrirati, poslati svoju sliku i podatke o sebi i poznate informacije o ostalim članovima obitelji i njihove slike ako ih imate. Program će sam sve pregledati, sortirati i selektirati i izbaciti gotovo porodično stablo.

Naravno, morate provjeriti koliko dugo će program na koji se spremate registrirati čuvati vaše obiteljsko stablo i kako ga možete preuzeti i trajno pohraniti. Bolji programi su plaćeni programi koji čuvaju svoju arhivu podataka, no, ima i dobrih besplatnih programa. Besplatne programe koristite za prikupljanje podataka, a porodično stablo napravite sami, ni to nije loša opcija. Saznat ćete mnogo podataka o karijerama, imetku, nasljeđivanju, raznim "crnim ovcama" kojih ima u svakoj obitelji, bit će to istraživanje zanimljivo putovanje.

Nacrtajte sami svoje obiteljsko stablo

Ako odlučite sami izrađivati porodično stablo možete naići na različite iskaze o istim događajima u rodbini s oče i s majčine strane. Uz njihove slike upišite njihove verzije iskaza ili izaberite vjerojatniju verziju događaja. Ali svakako nacrtajte sami svoje obiteljsko stablo, bit će to odlična vježba za vizualni pregled vaše obiteljske loze. Ako nemate fotografije svih srodnika, pokušajte ih zamisliti i nacrtati ili samo na njihovo mjesto upišite informacije koje ste uspjeli prikupiti u istraživanju.

Obiteljsko stablo treba popuniti od korijena do vrha, s tim da je u korijenu stabla najstariji poznati srodnik, a na vrhu ste vi. Ispod vas su vaši roditelji, vaša braća i sestre, vaši djedovi i bake sa očeve i sa majčine strane, njihova djeca, djeca njihove djece i tako redom do kuda daleko u prošlost vas je dovelo vaše istraživanje. Ovakva porodična stabla su dragocjeni izvor podataka u slučajevima nestalih osoba, nasljednih osobina, nasljedni bolesti, genealogija je dragocjen izvor informacija za mnogo toga.


Tagovi: