Značenje i porijeklo prezimena VELJOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena VELJOVIĆ

Prezime Veljović može se pronaći u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a nosi ga oko 1.500 ljudi. Ovo prezime je patronimik, što znači da je nastalo od imena oca, u ovom slučaju od imena Veljo.Prema nekim izvorima, ime Veljo potječe od turskog imena Velid, koje znači "onaj koji se vraća" ili "onaj koji se vraća kući".

Drugi izvori navode da je ime Veljo nastalo od slovenskog imena Vele, koje znači "velik" ili "moćan".Prezime Veljović prvi put se spominje u 18. stoljeću u Bosni i Hercegovini, gdje se pojavljuje u popisu poreznih obveznika.

Tijekom vremena, prezime se proširilo i danas se može pronaći u različitim dijelovima Balkana.Zanimljivo je da se prezime Veljović može naći i u Rusiji, gdje ga nosi manji broj ljudi. Prema nekim teorijama, ruski Veljovići su potomci srpskih vojnika koji su se borili u Rusko-turskom ratu u 18.

stoljeću i koji su se nakon rata naselili u Rusiji.U svakom slučaju, prezime Veljović ima dugu povijest i bogatu tradiciju na Balkanu. Nosioci ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje korijene i na svoju baštinu.