Značenje i porijeklo prezimena VANTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena VANTIĆ: Povijest prezimena VANTIĆ u Hrvatskoj

Prezime VANTIĆ jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima svoju povijest i značenje. Prema dostupnim podacima, prezime VANTIĆ potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice Zadra.Prezime VANTIĆ spada u skupinu prezimena koja su nastala od imena ili nadimaka. U ovom slučaju, prezime VANTIĆ nastalo je od imena Vanko, koje je bilo popularno u Dalmaciji u 19.

stoljeću. Prezime VANTIĆ prvi put se spominje u popisu stanovništva iz 1857. godine, a tada je bilo prisutno samo u Zadru i okolici.Tijekom 19. stoljeća, prezime VANTIĆ nije bilo rašireno u Hrvatskoj, ali se polako počelo širiti tijekom 20.

stoljeća. Danas se prezime VANTIĆ može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske, ali najviše ih živi u Zadru i okolici.Prezime VANTIĆ nosi nekoliko poznatih osoba u Hrvatskoj. Jedna od njih je Ivan Vantić, bivši hrvatski nogometaš koji je igrao za Hajduk, Osijek, Cibaliju i druge klubove.

Također, postoji i glumac s ovim prezimenom, Marko Vantić, koji je poznat po svojim ulogama u filmovima i serijama poput "Najbolje godine" i "Crno-bijeli svijet".Ukratko, prezime VANTIĆ ima svoju povijest i značenje, a potječe iz Dalmacije. Nastalo je od imena Vanko, koje je bilo popularno u 19. stoljeću. Danas se prezime VANTIĆ može pronaći u raznim dijelovima Hrvatske, a nosi ga nekoliko poznatih osoba u Hrvatskoj.