Značenje i porijeklo prezimena UŠKOVIĆ

Ušković - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Ušković jedno je od onih koja su vrlo rijetka u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Prema nekim podacima, u Hrvatskoj živi tek nekoliko stotina ljudi s ovim prezimenom. No, unatoč tome, prezime Ušković ima svoju povijest i značenje koje seže daleko u prošlost.Prezime Ušković potječe od imena Uško, koje je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku.

Ime Uško dolazi od riječi ušća, što znači da je osoba koja se zvala Uško bila povezana s nekim ušćem, bilo da se radilo o ušću rijeke u more ili o drugom obliku ušća. Ušković je dakle nastao od imena Uško, a dodavanjem sufiksa -vić dobiveno je prezime koje danas poznajemo.Prezime Ušković najčešće se pojavljuje u Dalmaciji, a posebno je prisutno u okolici Šibenika. Međutim, postoje i primjeri obitelji Ušković u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.Prezime Ušković ima svoju povijest koja seže u srednji vijek, a prvi put se spominje u pisanim dokumentima u 14.

stoljeću. Tada je u jednom dokumentu zabilježeno prezime Ušković u vezi s osobom koja je bila vlasnikom zemlje u okolici Šibenika.Uškovići su tijekom povijesti bili prisutni u različitim društvenim slojevima, od plemića do običnih ljudi.

Prema nekim izvorima, u 19. stoljeću postojala je obitelj Ušković koja je bila plemićkog porijekla i koja je imala svoj grb.Danas je prezime Ušković vrlo rijetko, ali oni koji ga nose mogu biti ponosni na svoje porijeklo i povijest. Uškovići su tijekom vremena stvarali svoje obitelji i svoje priče, a njihovo prezime ostaje kao trajni podsjetnik na njihovu prošlost i korijene.