Značenje i porijeklo prezimena TAMAŠ

Značenje i porijeklo prezimena TAMAŠ

Prezime TAMAŠ ima svoje korijene u Mađarskoj, gdje se smatra jednim od najčešćih prezimena. TAMAŠ dolazi od mađarskog imena Tamâs, koje potječe od hebrejskog imena Toma. U Starom zavjetu, Tomo je bio jedan od dvanaest apostola Isusa Krista, koji je poznat po svojoj sumnji i pitanjima. Ime se proširilo po Europi tijekom Srednjeg vijeka, a u Mađarskoj je postalo popularno nakon što je kralj Matija Korvin imenovao svog sina po tom imenu.Prezime TAMAŠ pojavljuje se u različitim dijelovima Mađarske, a prvi zabilježeni nositelj prezimena bio je Andor TAMAŠ u 16.

stoljeću. Tijekom vremena, prezime se proširilo na druge zemlje, kao što su Hrvatska, Srbija i Rumunjska.U Hrvatskoj, prezime TAMAŠ najčešće se nalazi u Podravini i Slavoniji. Porijeklo prezimena u Hrvatskoj povezano je s mađarskom kolonizacijom u 18. i 19.

stoljeću. Mađarski doseljenici donijeli su sa sobom svoje prezime, koje se kasnije prenosilo na njihove potomke.Danas, prezime TAMAŠ može se pronaći diljem svijeta, a mnogi ljudi koji nose to prezime nisu ni svjesni svog porijekla. Međutim, znajući značenje i porijeklo svog prezimena, mogu se osjećati povezanima s obiteljskom poviješću i korijenima svojih predaka.Ukratko, prezime TAMAŠ ima mađarsko porijeklo i dolazi od imena Tamâs, koje potječe od hebrejskog imena Toma. Prezime se proširilo po Europi tijekom Srednjeg vijeka, a danas se može pronaći diljem svijeta.

U Hrvatskoj, prezime je povezano s mađarskom kolonizacijom u 18. i 19. stoljeću, a najčešće se nalazi u Podravini i Slavoniji. Poznavanje porijekla i značenja svog prezimena može pomoći ljudima da se osjećaju povezanima s obiteljskom poviješću i korijenima svojih predaka.