Značenje i porijeklo prezimena SONIČKI

Značenje i porijeklo prezimena SONIČKI u hrvatskoj genealogiji

Prezime Sonički, koje je relativno rijetko u Hrvatskoj, potječe iz područja Slavonije. Prema nekim izvorima, korijeni prezimena mogu se pronaći u mađarskom jeziku, gdje bi se Sonički moglo prevesti kao "sin od Šandora". Međutim, drugi izvori ukazuju na moguće podrijetlo prezimena iz riječi "sončiti", što u starom slavenskom jeziku znači "sjajiti" ili "zabljesnuti".

U hrvatskoj genealogiji, prezime Sonički prvi put se spominje u 18. stoljeću u selu Kunišinci u Slavoniji. Od tada se prezime proširilo na nekoliko drugih mjesta u Slavoniji, poput Nove Gradiške, Požege i Pakraca. Tijekom godina, neki članovi obitelji Sonički su se preselili u druge dijelove Hrvatske, kao što su Zagreb i Osijek, pa čak i u inozemstvo.

Postoji nekoliko zanimljivih činjenica o prezimenu Sonički. Na primjer, u Americi postoji poznati glazbenik s ovim prezimenom, John Sonichsen, koji je poznat po svom radu u jazz glazbi. Također, u Hrvatskoj postoji jedna ulica koja nosi ime obitelji Sonički, a nalazi se u mjestu Kunišinci, gdje je prezime prvi put zabilježeno.Uz to, prezime Sonički ima nekoliko varijacija, poput Soničak, Sončić i Sončika, što ukazuje na mogućnost da je prezime bilo podložno promjeni tijekom godina.

Unatoč tome, prezime Sonički i dalje se smatra rijetkim u Hrvatskoj, što dodatno doprinosi njegovoj jedinstvenosti i zanimljivosti.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Sonički u hrvatskoj genealogiji može se pratiti do Slavonije u 18. stoljeću. Iako postoje neki izvori koji ukazuju na moguće mađarsko podrijetlo, većina izvora naglašava mogućnost slavenskog podrijetla, odnosno riječi "sončiti". Prezime je relativno rijetko, ali ima nekoliko zanimljivih varijacija i povezanosti s poznatim osobama.