Značenje i porijeklo prezimena ŠEPOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena Šepović: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena Šepović

Prezime Šepović jedno je od onih prezimena koja su vrlo uobičajena u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji i Hercegovini. Prezime Šepović potječe od osobnog imena Šepan, a značenje imena Šepan može se prevesti kao ‘uzvišeni’.

Prema nekim izvorima, prezime Šepović proizašlo je iz imena Šepan, koji je bio vrlo često korišteno ime u srednjem vijeku. Ime se pojavilo u više varijanti, a jedna od njih je i Šepan.

Prezime Šepović stoga ima svoje korijene u srednjem vijeku, a prvotno je bilo povezano s osobama koje su nosile ime Šepan.

Prezime Šepović danas je vrlo često u Dalmaciji i Hercegovini, a najviše se pojavljuje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prema nekim izvorima, prezime Šepović može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb i Slavonija.

U prošlosti, prezime Šepović bilo je povezano s ljudima koji su se bavili stočarstvom ili poljoprivredom. Danas se to prezime pojavljuje u različitim zanimanjima i profesijama, a ljudi koji ga nose žive u različitim dijelovima svijeta.

Ukratko, prezime Šepović potječe od osobnog imena Šepan, a njegovo značenje može se prevesti kao ‘uzvišeni’. Prezime je nastalo u srednjem vijeku, a danas se pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske i svijeta.