Značenje i porijeklo prezimena RIHTARIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena RIHTARIĆ

Prezime Rihtarić je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje je nastalo iz zanimanja. Zanimanje rihtar, odnosno rihter, je bilo vrlo značajno u prošlosti, a odnosilo se na obrtnike koji su se bavili različitim popravcima i izradom metalnih predmeta. Prema tome, prezime Rihtarić se može prevesti kao “osoba koja se bavi rihtanjem”.

Porijeklo prezimena Rihtarić seže u srce Hrvatske, u područje Like. Smatra se da su Rihtarići porijeklom iz Gospića te da su se kasnije proširili i na druga mjesta u Lici. Prema nekim izvorima, prezime Rihtarić je nastalo u 18.

stoljeću, dok se prema drugim izvorima spominje već u 17. stoljeću.

Interesantno je da se prezime Rihtarić ne pojavljuje u velikom broju u Hrvatskoj, što ga čini jednim od rjeđih prezimena. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u cijeloj Hrvatskoj živjelo je manje od 200 osoba s tim prezimenom, a najviše ih je bilo u Gospiću te okolnim mjestima u Lici.

Uz prezime Rihtarić, postoje i varijacije tog prezimena, kao što su Rihtarićević, Rihtarović i slično. Međutim, Rihtarić je najčešća varijanta tog prezimena.

Uz zanimljivu povijest i porijeklo, prezime Rihtarić danas predstavlja dio kulturnog nasljeđa Hrvatske te svjedoči o važnosti zanatstva i rada u prošlosti.