Značenje i porijeklo prezimena RAŠIDOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena RAŠIDOVIĆ

Prezime RAŠIDOVIĆ jedno je od čestih prezimena u Crnoj Gori, ali se može pronaći i u drugim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Prezime RAŠIDOVIĆ potječe od osobnog imena Rašid, koje je arapskog porijekla i znači "pravedan" ili "pobožan".Prezime RAŠIDOVIĆ može se pratiti sve do 16. stoljeća, kada se pojavljuje u dokumentima turske vlasti u Crnoj Gori.

Prema nekim izvorima, prezime RAŠIDOVIĆ potječe iz plemena Piperi, koje je bilo jedno od najvećih i najmoćnijih plemena u Crnoj Gori u 16. i 17. stoljeću.

Prema drugim izvorima, prezime RAŠIDOVIĆ potječe iz plemena Kuči, koje je također bilo jedno od najmoćnijih plemena u Crnoj Gori u to vrijeme.U 19. stoljeću, prezime RAŠIDOVIĆ postalo je vrlo često u Crnoj Gori, posebno u gradovima poput Podgorice, Nikšića i Cetinja. Mnogi nositelji prezimena RAŠIDOVIĆ bavili su se trgovinom, a neki su bili i ugledni građani u svojim zajednicama.Danas, prezime RAŠIDOVIĆ i dalje je vrlo često u Crnoj Gori, ali se može pronaći i u drugim zemljama, posebno u dijaspori.

Mnogi nositelji prezimena RAŠIDOVIĆ i dalje su aktivni u trgovini i biznisu, ali ima i onih koji se bave drugim zanimanjima poput medicine, prava i umjetnosti.Ukratko, prezime RAŠIDOVIĆ potječe od arapskog osobnog imena Rašid, koje znači "pravedan" ili "pobožan". Prezime se može pratiti sve do 16. stoljeća u Crnoj Gori, a danas je vrlo često u Crnoj Gori i drugim zemljama. Mnogi nositelji prezimena RAŠIDOVIĆ bave se trgovinom i biznisom, ali ima i onih koji se bave drugim zanimanjima.