Značenje i porijeklo prezimena RADULOVIĆ

Značenje prezimena RADULOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime RADULOVIĆ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 6.300 osoba s ovim prezimenom.Značenje prezimena RADULOVIĆ nije jednostavno odrediti.

Prezime se sastoji od dva dijela: "Radul" i "ović". Prvi dio prezimena "Radul" može biti izveden iz imena Radulj ili Raduljica, a potječe od slavenskog imena Radoslav. To ime se sastoji od riječi "rado" (što znači sreća, veselje) i "slav" (što znači slava), što bi značilo "onaj koji je sretan i slavan".Drugi dio prezimena "ović" koristi se u mnogim prezimenima u Jugoslaviji.

To je sufiks koji se dodaje imenima i znači "potomak" ili "sin od". Dakle, "Radulović" bi mogao značiti "sin od Radula" ili "potomak Radula".Prema jednoj teoriji, prezime Radulović potječe iz Crne Gore. Navodno, Radulovići su bili najveća plemena u Crnoj Gori i iz njih su proizašli mnogi važni ljudi.

Prezime se vjerojatno proširilo iz Crne Gore u druge dijelove Balkana.Međutim, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Radulović. Prema jednoj teoriji, prezime potječe iz Dalmacije, a prema drugoj teoriji, prezime je bilo rašireno kod Srba iz Hercegovine.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena Radulović nije jednoznačno i konačno utvrđeno. Ipak, ovo prezime se često pojavljuje u raznim dijelovima Hrvatske, kao i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.