Značenje i porijeklo prezimena PLAVLJANIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena PLAVLJANIĆ: Odakle potječe?

Prezime Plavljanović ili Plavljanin ima svoje korijene u Crnoj Gori, odnosno Montenegru. Prema nekim teorijama, prezime Plavljanović potječe od mjesta Plav u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore. Druga teorija kaže da prezime potječe od rijeke Plav u istom dijelu zemlje.

Postoji i teorija prema kojoj prezime Plavljanović ima veze sa starim srpskim imenom Plava.

Navodno se ime Plava koristilo u srednjovjekovnoj Srbiji i označavalo je osobu koja je živjela u blizini rijeke Plav.

Prezime Plavljanović u Hrvatskoj se pojavljuje relativno rijetko, ali se može pronaći u različitim dijelovima zemlje. Prema statistikama, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se manji broj obitelji s ovim prezimenom može naći u ostalim dijelovima Dalmacije, Zagrebu i drugim gradovima.

U Crnoj Gori, prezime Plavljanović je češće te se najviše pojavljuje u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u blizini grada Plava. Također, prezime se može pronaći i u drugim dijelovima zemlje.

Općenito, prezime Plavljanović se može interpretirati kao “osoba koja dolazi iz Plava” ili “osoba koja živi u blizini rijeke Plav”. Iako nije vrlo često, prezime Plavljanović ima svoje korijene i posebnu povijest koju vrijedi istražiti.