Značenje i porijeklo prezimena NEVISTIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena NEVISTIĆ

Nevistić je relativno rijetko prezime koje se najčešće može pronaći u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama poput Srbije i Crne Gore. Prezime Nevistić pripada skupini prezimena koja su nastala od nekog zanimanja, odnosno određene vrste posla koji se nekada obavljao u nekom području ili regiji. U ovom se slučaju radi o zanimanju neveste, odnosno o osobi koja je bila zadužena za pripremanje mladenkinog izgleda i ukrasa na dan vjenčanja. Prema nekim izvorima, prezime Nevistić najčešće se javlja u južnoj Dalmaciji, a prema drugim izvorima, prezime se pojavljuje u Hercegovini, Konavlima, te u nekim dijelovima Bosne i Srbije.

Sudeći prema ovim podacima, može se zaključiti da je prezime Nevistić nastalo u vrijeme kada se vjenčanje smatralo jednim od najvažnijih događaja u životu pojedinca i kada su neveste igrale vrlo važnu ulogu u pripremama za taj događaj.

Prema nekim teorijama, prezime je nastalo u vrijeme kada se svaki zanat imenovao po osobi koja ga je obavljala, pa se tako i zanimanje neveste pretvorilo u prezime Nevistić.

Zanimljivo je da se prezime Nevistić u prošlosti ponekad pisalo i kao Nevestić, što upućuje na činjenicu da je predak nositelja ovog prezimena vjerojatno bio nevesta koja je bila poznata po svom znanju i vještinama u pripremi mladenkinog izgleda. Ukoliko se pogledaju genealoška stabla poznatih nositelja ovog prezimena, može se primijetiti da se prezime javlja uglavnom u obiteljima koje su se bavile zanatima povezanim s modom ili krojenjem, što ukazuje na to da su se ovakvi zanati prenosili s koljena na koljeno.

U današnje vrijeme, prezime Nevistić može se pronaći diljem svijeta, a posebno u zemljama u kojima žive Hrvati. Iako nije toliko često kao neka druga prezimena, Nevistići su poznati po svojoj upornosti i marljivosti, a mnogi od njih su se istaknuli u različitim područjima, poput umjetnosti, znanosti ili sporta. Upravo ova činjenica ukazuje na to da je ovo prezime nositeljima donijelo mnogo uspjeha i da su se mnogi od njih uspjeli izboriti za svoje mjesto pod suncem, unatoč početnoj povezanosti s jednim zanatom.