Značenje i porijeklo prezimena NEVEŠĆANIN

Imena i Prezimena

Značenje prezimena NEVEŠĆANIN: Odakle potječe?

Prezime Nevešćanin jedno je od rijetkih prezimena koje se može pronaći samo u jednom dijelu Hrvatske, točnije u Lici. Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi porijeklo prezimena, pretpostavlja se da potječe od zemljopisnog naziva Nevešćan, koji se nalazi u blizini sela Donji Lapac.

Prezime Nevešćanin prvi put se spominje u 18. stoljeću, a najveću popularnost steklo je u 19.

stoljeću. Prezime je nastalo od imena Nevešćan, koje se sastoji od riječi nevjest i čan. Nevjest označava ženu prije vjenčanja, dok čan označava osobu koja se bavi nekim poslom ili zanatom.

Stoga se pretpostavlja da je prezime Nevešćanin nastalo kao oznaka za nekoga tko se bavi poslom ili zanatom koji su se nekada smatrali “ženskim poslovima”.

Prezime Nevešćanin nije često u Hrvatskoj, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi samo 52 osobe s tim prezimenom. Najviše ih živi u Ličko-senjskoj županiji, dok se manji broj Nevešćanina može pronaći u ostalim dijelovima Hrvatske.

Interesantno je da se prezime Nevešćanin može pronaći i u dijelovima Bosne i Hercegovine, gdje se također smatra rijetkim prezimenom.

Prema nekim izvorima, prezime se može pronaći u blizini mjesta Konjic i Jablanica.

Ukratko, prezime Nevešćanin potječe od zemljopisnog naziva Nevešćan, a nastalo je u 18. stoljeću. Pretpostavlja se da je prezime nastalo kao oznaka za nekoga tko se bavi poslom ili zanatom koji su se nekada smatrali “ženskim poslovima”. Danas je prezime Nevešćanin rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći i u dijelovima Bosne i Hercegovine.