Značenje i porijeklo prezimena MILJANČIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena MILJANČIĆ:

Prezime MILJANČIĆ ima svoje korijene u hrvatskom jeziku, a sastoji se od imena Miljan i sufiksa -čić koji označava pripadnost. Ime Miljan potječe od slavenske riječi “mil” što znači drag, mil, ugodan ili ljubazan.

Najstariji zapisi o prezimenu MILJANČIĆ datiraju iz 18. stoljeća i vezani su uz područje Sisačko-moslavačke županije.

Prezime se kasnije proširilo na druga područja Hrvatske, kao što su Zagreb i Osijek, te se danas nalazi u cijeloj zemlji.

Prezime MILJANČIĆ vrlo je rijetko u svijetu, a najveća koncentracija ljudi s ovim prezimenom nalazi se u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi ukupno 1,045 osoba s prezimenom MILJANČIĆ.

U Hrvatskoj se prezime MILJANČIĆ uglavnom javlja u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a najviše u gradovima Sisku i Kutini. Međutim, nije rijetko ni u drugim županijama, poput Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske i Zagrebačke.

Iako su korijeni prezimena MILJANČIĆ vezani uz Hrvatsku, u drugim zemljama se pojavljuje u malom broju, a najviše u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji.

Ukratko, prezime MILJANČIĆ ima hrvatsko podrijetlo i sastoji se od imena Miljan i sufiksa -čić koji označava pripadnost. Prezime je rijetko u svijetu, a najviše se javlja u Hrvatskoj, posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje.