Značenje i porijeklo prezimena MELADA

Imena i Prezimena

Značenje prezimena MELADA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MELADA: Odakle potječe?

Prezime MELADA jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, iako se može pronaći na raznim područjima zemlje. Iako nije jedno od najčešćih, i dalje mnogi znaju za njega i pitaju se odakle potječe. Srećom, postoje neki podaci koji nam omogućuju da približno utvrdimo njegovo značenje i porijeklo.

Prema nekim izvorima, prezime MELADA potječe iz Dalmacije, točnije iz mjesta oko Šibenika. Drugi izvori navode da se prezime pojavilo na području Istre.

Bez obzira na točno podrijetlo, čini se da se prezime MELADA pojavilo u ovim područjima još u srednjem vijeku.

Ako se okrenemo značenju prezimena, treba napomenuti da se ono ne može jednoznačno odrediti. Naime, klasični rječnici nam ne nude odgovor na pitanje što točno znači MELADA. Ipak, postoje teorije koje govore o mogućem porijeklu riječi iz stare hrvatske riječi “melj”, što bi se moglo povezati sa žitaricama i/ili mlinovima.

Iako se ime MELADA ne pojavljuje toliko često kao neka druga prezimena, ono je ipak posjeduje bogatu i zanimljivu povijest. Uz pomoć raznih izvora i teorija, možemo dobiti približnu sliku o tom odakle to prezime potječe i što bi njegovo značenje moglo biti.