Značenje i porijeklo prezimena LOVRIČIĆ

Imena i Prezimena

Lovričić – značenje i porijeklo prezimena

Prezime Lovričić je jedno od uobičajenijih prezimena u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji i Istri. Njegovo porijeklo seže u srednji vijek, kada su se počela stvarati prezimena koja su označavala pripadnost nekoj obitelji ili zanimanju.

Pretpostavlja se da prezime Lovričić potječe od muškog imena Lovro, koje je inače varijacija imena Lav ili Lovrenco. Lovrenco je talijanska inačica imena Lovrenca, a ime Lovro je nastalo od staroslavenskog imena L’ubor, što znači “onaj koji voli”. Tako se prezime Lovričić može prevesti kao “sin Lovre” ili “pripadnik obitelji koja vodi podrijetlo od Lovre”.

Lovričić je jedno od prezimena koje je tijekom povijesti najviše mijenjalo oblik.

Izvorni oblik prezimena bio je Lovrić, a tijekom vremena se mijenjao u različite oblike poput Lovričević, Lovričevići, Lovričići i slično. Danas se Lovričić najčešće zapisuje u posljednjem obliku.

Prezime Lovričić se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali najviše u Dalmaciji i Istri, gdje je njegovo podrijetlo najstarije. U današnje vrijeme, Lovričići su poznati po svojoj čvrstoj obiteljskoj povezanosti i tradicionalnim vrijednostima.

Uz Lovričića, u Hrvatskoj se mogu pronaći i druga slična prezimena poput Lovrić, Lovrićević, Lovrić-Perinčić i slično. No, svako od ovih prezimena ima svoju specifičnu povijest i porijeklo. Lovričić je jedno od prezimena koje ima dugu povijest i tradiciju te je i danas u Hrvatskoj često zastupljeno.