Značenje i porijeklo prezimena LONAC

Imena i Prezimena

Značenje prezimena LONAC: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena LONAC: Odakle potječe?

Kada razmišljamo o prezimenu LONAC, prva asocijacija nam je kuhinjski lonac. No, zanimljivo je da ovo prezime zapravo nije povezano s kuhanjem i kuhinjskim priborom.

Prezime LONAC potječe od ličkog kraja, točnije od mjesta koje se zvalo LONAC. Nalazilo se u sadašnjoj općini Lovinac, a ime je dobilo po izvoru koji je bio oblika lonca. Kako se krajolik mijenjao, tako se mijenjao i naziv mjesta pa se LONAC danas zove Vrataruša.

Prezime LONAC se najviše počelo koristiti u 19.

stoljeću kada su se mnogi stanovnici ovog kraja počeli doseljavati u gradove u potrazi za poslom i boljim životom. Tako se prezime proširilo na područje Dalmacije, Zagreba te Bosne i Hercegovine.

Prema nekim izvorima, prezime LONAC spada u kategoriju toponimskih prezimena koja potječu od naziva mjesta ili kraja. Ova prezimena su česta u Hrvatskoj te su često nastala kao posljedica doseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva u gradove.

Uz to, prezime LONAC može biti i u vezi s nekim zanimanjem koje je nekad bilo uobičajeno u ovom kraju, poput lončara. Međutim, ovo je manje vjerojatno jer se u arhivima ne spominju osobe s ovim prezimenom koje su se bavile lončarstvom.

U svakom slučaju, prezime LONAC je danas često u Hrvatskoj te je uvršteno među 100 najčešćih prezimena. Iako nije vezano uz kuhinjski lonac, ovo prezime ima zanimljivo i jedinstveno podrijetlo koje ga čini specifičnim.