Značenje i porijeklo prezimena KOLEMBUS

Imena i Prezimena

KOLEMBUS – značenje i porijeklo prezimena

Prezime KOLEMBUS zvuči vrlo neobično i egzotično, no zapravo je prilično rijetko u Hrvatskoj. Ako se zapitate što znači ovo prezime te odakle potječe, odgovor je malo složeniji nego što biste očekivali. Naime, prezime KOLEMBUS nije hrvatsko, već njemačko podrijetlom.

U njemačkom jeziku, prezime se piše s dva slova “s” na kraju (KOLEMBOSS), a potječe od riječi “Kolbenboß”, što u prijevodu znači “klipni čep”.

Ovo prezime je nastalo kao nadimak za osobu koja se bavila proizvodnjom klipnih čepova, a kasnije se prenijelo kao obiteljsko prezime.

Prezime KOLEMBUS u Hrvatskoj nije često, a najčešće se javlja u sjevernoj Hrvatskoj, posebice u Zagrebu i Varaždinu. Najvjerojatnije je došlo u Hrvatsku s nekim od doseljenika iz Njemačke ili Austrije.

Interesantno je da je prezime KOLEMBUS relativno rijetko u svijetu, te se najčešće javlja u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD-u, ovaj se prezime pojavljuje prvenstveno u državama Wisconsin i Illinois.

Ukratko, prezime KOLEMBUS potječe iz Njemačke, a nastalo je kao nadimak za osobu koja se bavila proizvodnjom klipnih čepova. Iako nije često u svijetu, u Hrvatskoj se može pronaći u sjevernom dijelu zemlje.