Značenje i porijeklo prezimena KMETOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena KMETOVIĆ

Prezime Kmetović je jedno od rjeđih prezimena u Hrvatskoj, ali se ipak pojavljuje na više lokacija. Kao i sva prezimena koja se javljaju u našoj zemlji, Kmetović ima svoje porijeklo i značenje.

Prezime Kmetović je nastalo od riječi “kmet”, koja označava jednu od najnižih socijalnih klasa u feudalnom sustavu. Kmet je bio osoba koja je radila na zemlji gospodara, a za svoj rad dobivala hranu i sklonište.

Prezime Kmetović, stoga, može se prevesti kao “potomak kmeta”.

Prezime Kmetović pronađeno je u više dijelova Hrvatske, a najviše se javlja u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime Kmetović potječe iz Podravine, gdje se javlja još od sredine 18. stoljeća. Postoji i teorija da prezime Kmetović dolazi iz Bosne i Hercegovine, gdje se pojavljuje u mjestu Kupresu.

Jedan od poznatijih nositelja prezimena Kmetović je bio akademski slikar Franjo Kmetović (1903. – 1961.), koji je rođen u Koprivnici. Kmetovićeva umjetnička djela obilježena su modernim izrazom i često prikazuju krajolike i seoske motive.

Uz to, postoje i drugi poznati nositelji prezimena Kmetović koji su se istaknuli u različitim područjima, kao što su sport, glazba ili politika.

Ukratko, prezime Kmetović potječe od riječi “kmet” koja označava socijalnu klasu u feudalnom sustavu. Prezime se javlja u više dijelova Hrvatske, a prvi tragovi prezimena datiraju još od 18. stoljeća. Prezime Kmetović ima značajnu povijesnu vrijednost i često se pojavljuje u različitim područjima javnog života.