Značenje i porijeklo prezimena KLEKOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena KLEKOVIĆ: Sve što trebate znati

Prezime Kleković je jedno od mnogih prezimena koja su nastala od nekog naziva biljke ili drveća. Prezime Kleković dolazi od riječi klek, što je vrsta četinara koja raste u planinskim područjima. Kleković bi se, stoga, moglo prevesti kao “onaj koji je povezan s klekom”.

Prema nekim izvorima, prezime Kleković potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice Splita. Međutim, postoje i druga mišljenja o porijeklu prezimena.

Prema jednoj teoriji, prezime Kleković potječe iz Bosne i Hercegovine, a prema drugoj teoriji, prezime je nastalo u Hrvatskom zagorju.

Klekovići su danas rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj, a najviše ih ima u Dalmaciji, Zagrebu i okolici te u Slavoniji. U nekim dijelovima Hrvatske, Klekovići su poznati kao Klekovski.

Važno je napomenuti da prezime Kleković nije osobito često u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 500 osoba s ovim prezimenom.

U svakom slučaju, prezime Kleković ima bogatu povijest i zanimljivo porijeklo. Ako ste i sami Kleković ili vas zanima porijeklo vašeg prezimena, preporučujemo da istražite svoje korijene i otkrijete više o svojoj obiteljskoj povijesti.