Značenje i porijeklo prezimena KESEDŽIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KESEDŽIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KESEDŽIĆ: Odakle potječe?

Prezime KESEDŽIĆ vuče korijene iz Turske i ima zanimljivo značenje koje u sebi krije mnoge priče i legende. Smatra se da je prezime KESEDŽIĆ nastalo od riječi “kesek” što u prijevodu znači “nož”. Ovo prezime se može pronaći u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a najviše se javlja u istočnoj Bosni, u području oko Goražda.

Prema jednoj od legendi, priča se da su predci obitelji KESEDŽIĆ bili poznati kovači noževa koji su svoju vještinu prenosili s koljena na koljeno. U jednom trenutku, obitelj se odlučila skrasiti u Bosni, gdje su nastavili svoj posao te postali omiljeni među lokalnim stanovništvom. Kako bi se razlikovali od drugih kovača, počeli su dodavati svoje prezime KESEDŽIĆ uz oznaku “kovač”.

Kasnije se prezime ustalilo i postalo jedno od najpoznatijih u regiji.

Postoji i druga teorija o porijeklu prezimena KESEDŽIĆ. Prema njoj, prezime potječe od turske riječi “kesik”, što znači “ogrebotina” ili “posjekotina”. Ta se riječ koristila kao ime za osobe koje su se bavile kirurškim zahvatima i tretiranjem rana. Smatra se da su predci obitelji KESEDŽIĆ bili upravo takvi stručnjaci te da su svoju vještinu prenosili s koljena na koljeno.

U svakom slučaju, prezime KESEDŽIĆ ima bogato i zanimljivo porijeklo koje seže u daleku prošlost. Danas se ovo prezime s ponosom nosi diljem Balkana i predstavlja važan dio obiteljske povijesti mnogih ljudi.